avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Recuzare politist
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Recuzare politist

Buna seara.
Politistul care instrumenteaza dosarul de cercetare penala in care sunt invinuit, a primit in urma cu 4 ani o condamnare cu suspendare pentru ca in scopul de a obtine o marturie in legatura cu un furt pe care il ancheta a lovit un minor de 14 ani.
Inainte sa fiu invinuit, am dat o declaratie in calitate de suspect, declaratie luata de acest politist, care a fost dictata in mare parte, se ocoleau amanuntele importante si se incerca mai mereu sa ma faca sa recunosc o fapta pe care nu am comis-o.Acelasi politist, mi-a sugerat ca nu am nevoie de un aparator in faza de suspect, pentru ca nu eram acuzat de nimic.
Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac ca acest dosar sa fie instrumentat de un alt politist, pentru ca mi se pare ca acesta este foarte subiectiv si se pare ca vrea cu orice pret ca eu sa ajung in instanta.
Multumesc.
Puteţi , pentru motive obiective să solicitati repartizarea dosarului de cercetare penală altui poliţist.
Prin ceea ce v-a sugerat organul de cercetare penală nu a încălcat procedura, fiind dat faptul că în etapa actelor premergătoare urmăririi penale aveţi doar calitatea de suspect, aşa cum spuneti şi dumneavoastră , iar apararea nu este necesară,fiindcă ceea ce declaraţi nu poate fi folosit impotriva dumneavoastră.
Oricum, aveţi şi dreptul de a nu declara nimic, adică dreptul ,,la tăcere,, , aşa cum se mai numeşte acest drept.
Declaraţia iniţială aveţi dreptul de a o schimba, oricum , dacă se va dispune începerea urmăririi penale veţi da o nouă declaraţie , în calitate de învinuit , iar dacă se va pune în mişcare acţiunea penală, iarăşi veţi da o declaraţie, în calitate de inculpat.
Cercetarile sunt intreprinse in continuare de alt politist ?
Multumesc pentru raspuns.
Ca invinuit nu am dat nici o declaratie inca, voi da doar in prezenta unui avocat.De schimbat declaratia nu intentionez sa o schimb, vreau doar sa aduc completari pentru ca mi se par foarte importante in apararea mea. Insa m-ar interesa cum sa formulez o cerere prin care sa cer ca dosarul sa fie instrumentat de alt politist.
Am tot citit pe internet despre testul poligraf, nu este admis de instanta, dar se poate corobora cu alte probe.
Cosiderati ca s-ar putea lua in seama un astfel de test in sensul in care rezultatul este in favoarea mea?
r.gabi a scris:

Cercetarile sunt intreprinse in continuare de alt politist ?

Nu, cercetarile continua cu acelasi politist. In faza de suspect eram luat peste picior mai mereu de catre acesta, acum ca sunt invinuit.....face tot posibilul sa ajung in instanta, nu-mi ia in seama nici un argument adus de mine, chiar daca este foarte pertinent.
Trebuie să formulaţi o cerere de recuzare a organului de cercetare penală şi să arătaţi temeiul de fapt datorită căruia consideraţi că această persoană ar putea fi imparţială în desfăşuratrea activităţii de cercetare penală.Cererea o adresaţi fie acestei persoane, care nu are dreptul să o refuze şi care trebuie să o înainteze procurorului care supraveghează activitatea sa, fie direct procurorului.
Aveţi dreptul de a propune probe în apărarea dumneavoastră,nu veţi ajunge în instanţă în lipsa unor probe temeinice care să vă acuze.Impotriva acestor probe aveţi dreptul de a proba lipsa lor de temeinicie.
Iar pe parcursul întregului proces penal există prezumţia de nevinovăţie.

Alte discuții în legătură

Etapele urmarii penale dezca dezca Buna ziua ma adresez dvs in calitate de faptuitor al unei cuze penale. Doresc sa stiu care sunt etapele urmaririi penale? -partea vatamata a intocmit un ... (vezi toată discuția)
Acuzatie de furt, testul poligraf alicecarmen alicecarmen am lucrat timp de 5 luni ca si bona la o familie necasatorita, dar cu un copil, avand contract incheiat cu mama copilului pe perioada nedeterminata. Acum, dupa ... (vezi toată discuția)
Martor suspect.dreptul avocatului martorului de a depune cereri in faza de urmarire penala CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti,avocatul martorului suspect are dreptul de a-si apara clientul care are calitatea de martor dar este suspectat in mod evident ca a comis ... (vezi toată discuția)