avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Agresiune corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Agresiune corporala

Buna, ma numesc Marius si as dori sa ma ajutati cu un raspuns. In toamna anului 2010 am fost agresat de o persoana. Am mers la politie, am depus plangere insa dupa o luna la insistentele unui politist am retras plangerea. Mentionez ca persoana care m-a agresat are deja dosar penal. De curand am fost agresat din nou de aceeasi persoana,voi merge sa imi eliberez un certificat medico-legal si voi depune plangere. Iar de data aceasta nu imi voi mai retrage plangerea. Ce pedeapsa ar putea primi avand in vedere ca are deja dosar penal? Trebuie sa mentionez ca eu nu muncesc in tara, ci sunt venit in vizita la parinti. pe parcursul procesului pot iesi din tara si pot trimite un avocat care sa ma reprezinte? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 11:03, 6 August 2011
Cu privire la situatia juridica a agresorului, numai instanta se poate pronunta. Daca acesta a savarsit acelasi gen de fapte, acestea vor constitui circumstante agravante si situatia lui juridica se va inrautati. Daca acele fapte au fost savarsite in concurs, va beneficia de contopirea pedepselor care ii vor fi aplicate, cu aplicarea eventual a unui spor de pedeapsa.
Va recomand sa va angajati un avocat care sa va explice toate aceste lucruri fata de situatia concreta si de imprejurarile cauzei, avocat care sa va reprezinte interesele atat in faza de urmarire penala, cat si in fata instantei de judecata.
Succes! ;)
Potrivit Codului penal:
Art. 180.- Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinta fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
...
Lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
...
Actiunea se pun ein miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

In art. 181 si 182, pentru vatamare corporala ce necesita ingrijiri medicale de pana la 60 de zile sau mai mult de 60 de zile, pedeapsa este mult mai mare.
Pentru ca faptuitorul sa fie trimis in judecata , mai inainte de toate este necesar ca plangerea dvs. sa fie dovedita.
Certificatul medico-legal face dovada leziunilor suferite, a modului in care a fost produse - prin lovire cu corp dur/de corp dur, a nr. de zile necesar vindecarii leziunilor si a datei probabile cand au fost produse.
Prin urmare dovada datei exacte a producerii acestui eveniment precum si a persoanei care v-a cauzat acele leziuni se face cu martori.
Apoi, incadrarea juridica a faptei se va face in functie de nr. de zile necesare vindecarii leziunilor suferite.
Plangerea se depune in termen de 2 luni de la data cunoasterii faptuitorului la parchetul careia iar reveni competenta sa judece cauza in fond sau la politie.
In cadrul procesului penal ( in tot cursul urmarii penale si pana la citirea actlui de sesizare in fata primei instante) aveti posibilitatea sa va constituiti parte civila cu despagubiri materiale si morale, despagubiri care de asemenea vor trebui probate cu incrisuri si martori.
Cu alte cuvinte, daca veti proba plangerea formulata, va fi trimis in judecata si in functie de infractiunea retinuta in sarcina lui , de antecedentele penale sau de o stare de recidiva ( sunt mai multe aspecte care se au in vedere la individualizarea unei pedepse ) va fi sanctionat penal.
Angajati avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agresiune daune maier maier buna ziua .in data de 1 ian. am fost agresat prin lovire.ce ma sfatuiti;in 3 ian. (luni) sa merg la medicina legala pt. certificat iar apoi sa fac o ... (vezi toată discuția)
Agresiune nicu6121 nicu6121 va rog frumos sa imi spuneti cat costa deschiderea unui proces civil de agresiune? In cat timp de la o agresiune poti sa iti scoti certificat ... (vezi toată discuția)
O intrebare. Rares_din_ludus Rares_din_ludus Buna ziua,eu am fost batut de doi tigani care m-au lovit violent cu pumni in fata (spargandu`mi arcada) si medicul legist mi`a dat 4-5 zile de ingrijiri ... (vezi toată discuția)