avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mosteniri: termene folosite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mosteniri: termene folosite

Va salut, din nou.
Dupa ce am citit tratatul de drept civil- succesiuni si testamente- scris de Dan Chirica, am constatat ca, nefind de specialitate, notiunile folosite s-au facut varza in capul meu. De aceea, va rog sa ma ajutati in intelegerea lor.
1. mostenitor acceptant: este acela care, in termen de 6 luni de la deschiderea mostenirii(moartea lui de cujus) a formulat o notificare la notariat precum ca accepta mostenirea. Corect?
2. Mostenitor care accepta mostenirea cu titlu de inventar: asta nu inteleg. Cum dovedeste insul respectiv ca a acceptat mostenirea cu titlu de inventar?
3. mostenitor rezervatar; este acela care are vocatie la mostenire, dar nu si-o exprima? Cat poate opta un mostenitor pentru aceasta calitate?
4. mostenitor renuntator: este acela care, in termenul de 6 luni, prin declaratie notariala, a renuntat la mostenire. Dar daca nu o face, cand poate fi declarat strain de mostenire?
5. si altii, care nu ma intereseaza.
De ce imi pun aceste intrebari.
Pentru ca, mostenitor fiind de gr IV fata de un unchi, mort in 1963, as dori sa incep niste actiuni in instanta pentru recuperarea unor bunuri care i-au apartinut, lui si sotiei lui, decedati fara mostenitori.
Dar nici nu-mi convine ca, dupa actiunea in instanta (pe care legea imi permite s-o fac), in caz de castig sa impart totul cu ei. Cat timp trebuie sa treaca de la ultima actiune in legatura cu mostenirea pentru a-i putea socoti ca straini de mostenire sau renuntatori?
Cel mai recent răspuns: titi marina , utilizator 15:51, 8 August 2011
Prima intrebare:

1. mostenitor acceptant: este acela care, in termen de 6 luni de la deschiderea mostenirii(moartea lui de cujus) a formulat o notificare la notariat precum ca accepta mostenirea

Acceptarea mostenirii se poate face pur si simplu expres (prin declaratie notariala autentica in termenul de 6 luni) sau tacit (prin savarsirea de acte sau fapte din care rezulta fara echivoc ca succesibilul si-a insusit calitatea de mostenitor, de exemplu vinde un bun din mostenire, se muta in casa defunctului, isi insuseste bunurile , cere un partaj,introduce o actiune in instantaetc) caz in care daca dezbaterea succesiunii se face dupa cele 6 luni, da o declaratie notariala ca a inteles sa accepte in termnul legal de 6 luni mostenirea). Mostenitor acceptant este si cel care accepta mostenirea sub beneficiu de inventar prin delaratie notariala in interiorul celor 6 luni.

A doua intrebare:

Mostenitor care accepta mostenirea cu titlu de inventar: asta nu inteleg. Cum dovedeste insul respectiv ca a acceptat mostenirea cu titlu de inventar?


Acest tip de acceptare se face doar prin declaratie notariala de catre cei care se tem ca datoriile succesiunii sunt mai mari decat activle succesiunii, si in loc sa aiba un beneficiu se trezesc ca au de platit datoriile defunctului cu banii lor. Ca sa evite aceasta situatie, accepta mostenirea sub beneficiu de inventar, asigurandu-se astfel ca in cazul in care defunctul a avut datorii (deci, creditori) acestea vor fi platite numai din bunurile defunctului, creditorii neavand dreptul sa ceara recuperarea banilor din banii proprii mostenitorului.

A treia intrebare:

3. mostenitor rezervatar; este acela care are vocatie la mostenire, dar nu si-o exprima? Cat poate opta un mostenitor pentru aceasta calitate?


Mostenitorii rezervatari sunt stabiliti prin lege si sunt descendentii defunctului, parintii defunctului si sotul supravietuitor. Asta inseamna ca ei au o cota-parte din mostenire oferita prin efectul legii, indiferent de atitudinea defunctului fata de ei, chiar daca sa zicem i-a dezmostenit. Cu alte cuvinte, indiferent de situatie, daca in masa succesorala sunt bunuri, cei indicati mai sus OBLIGATORIU mostenesc ceva, chiar in contra vointei defunctului.

A patra intrebare:

mostenitor renuntator: este acela care, in termenul de 6 luni, prin declaratie notariala, a renuntat la mostenire. Dar daca nu o face, cand poate fi declarat strain de mostenire?


Mostenitorul renuntator este : cel care a renuntat expres prin declaratie notariala la mostenire in termenul de 6 luni si totodata, cel care in interiorul celor 6 luni nu a facut nici una act sau fapt din care sa rezulte ca ar fi acceptat mostenirea (inversul acceptarii tacite). Daca termenul se prescrie, e strain de mostenire.

Acelasi termen de 6 luni se aplica si dvs, adica cum se spune autorului dvs (parintelui) ptr ca daca acesta a devenit strain de succesiune prin renuntare/neexprimarea dreptului de optiune succesorala nu are ce sa va transmita, iar dvs. nu aveti ce sa solicitati, fiind la fel straina de succesiune.

Pentru orice eventualitate, in cazul in care nu ati expus complet speta, puteti consulta si un avocat sa va confirme sau infirme posibilitatea formularii unei actiuni.
Multumesc.
Explicatie simpla, la obiect si pe intelesul tuturor.
Inca o data, multumesc=D>=D>
In privinta formularii unor cereri in instanta, pe calea executarii silite, am castigat ceva. Vorba este de impartit. Ca, daca impart cu toti mostenitorii, raman cu nimic.
pana la urma aveau sau nu aveau mostenitori? daca nu aveau nu a fost declarata succesiunea vacanta?
Ee, vedeti? Termenii, bata-i Dumnezeu.
Autorii mei au murit fara urmasi, nu mostenitori cum am scris.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire prnguido prnguido Suntem trei copii mostenitori dupa tata si mama traieste. Mama renunta in favoarea a doi copii. Unul din copii vrea sa renunte la mostenire. Care este forma de ... (vezi toată discuția)
"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii sub beneficiu de inventar anamaria01 anamaria01 Un major poate cere dezbaterea succesiunii sub beneficiu de inventar si in ce conditii? Exista un termen anume in care se poate dezbate o astfel de succesiune? ... (vezi toată discuția)