Sotia mea are mai multe credite la banci diferite facute acum 5 ani impreuna cu fostul prieten. Creditele nu au mai fost achitate de 4 ani neavand nimic pe numele ei , deocamdata traim asa. anul acesta ne-am casatorit si am pus problema achizitionarii unei masini de 10.000 de euro din banii mei personali. Am inteles ca bancile vor putea executa bunul si vor avea dreptul la jumatate din valoare adica 5000, masina fiind considerat bun comun, 5000 euro reprezentand partea sotiei. Acum pot avea vre-o speranta datorita noului Cod Civil? ce pot face sa nu fiu afectat de datoriile pe care le-a facut sotia impreuna cu fostul concubin , doar pe numele ei. Mai poate fi tras cumva la raspundere el dupa 5 ani?? Mentionez ca banii nu au stat in mainile sotiei decat cand i-a ridicat de la banca . In rest el i-a gestionat cum a dorit, apoi nu a mai platit. Va multumesc anticipat.
Evident ca conventia matrimoniala ar fi o solutia clara. Dar mi se pare ce mai sunt alte. In concret, convenitiva -zic eu- in fata notar, inainte datei de intrarea in vigoare noului cod civil, 31 octombrie, ce avand in vedere ce bani pe care le ai este al dv inainte casatoriei, asa cum dovedesc, vreti (ambii sotii) sa se declar ce bunul ce va fi achizionat cu acest bani (si o identifcati) va fi un bun mobil al dv.conform art. 31 f) in fine, din actual codul familiei, spre deosebire articolui 30 care e referitor la cele achizionate cu bani achizionate dupa casatoriei. Sau poate ce vrei sa zic ce va fi un bun profesional, de folos profesional, conform art. 31 c). Dupa 31 octombrie faceti o declaratia pe care spuneti ce nu aveti bunurile comune si ce regimen matrimonial va fi cel de despartirea bunurilor. Dupa cateva ani de prescriptia creditelor (cel putin 3, dar cu atentia intreruperea prescriptiei, care afecteaza) puteti achizitiona bunuri in coproprietatea.