Bună ziua/seara, am o întrebare, anul trecut în Decembrie, am divorțat de fosta soție și avem un apartament luat împreună prin prima casă de aproximativ 2 ani, ea dorește partajul pe întregul apartament (după ce imobilul a fost achizionat prin prima casă, ea a mai locuit doar 4 luni în apartament și nu a mai plătit absolut nimic la el), cum se face partajul în cazul acesta?
Buna ziua.In mod corect indiferent care dintre dvs o sa ramana cu apartamentul ,o sa trebuiasca sa plateasca celuilalt o sulta care sa reflecte investitia facuta de cei doi.Sa zicem avans apartament 3500 euro,actele (evaluare,notar,etc) 2000 euro,suma imprumutata de la banca initial 66000 euro ,ramas de plata 63500 euro.Cel care renunta la apartament ar trebui sa primeasca jumatate din investitia facuta de cei 2,adica (3500+2000+2500) 8000 euro impartit la 2 = 4000 euro.Greu de crezut dar sa zicem ca valoarea apartamentui a crescut in acesti 2 ani de la 69000 euro la 79000euro cel care primeste sulta este indreptatit sa primeasca jumatate din diferenta adica inca 5000 euro.Daca dvs nu ati fi locuit in apartament rata la banca tot trebuia platita si dvs ati fi platit chirie in alta parte,deci nu prea aveti ce sa cereti extra. Problema este daca banca accepta sau nu.In momentul asta banca are 2 coplatitori .Daca unul isi pierde serviciul plateste celalalt.Daca ramane doar un platitor care se intampla sa ramana fara serviciu ,cine plateste rata la banca?
Buna ziua,
Creditul poate fi preluat de catre unul dintre soti doar cu acordul bancii. In lipsa unui astfel de acord, chiar daca intre timp partile au divortat, acestea raman impreuna obligate fata de banca. Purtati discutii si cu reprezentantii bancii de unde ati contractat creditul.
Privitor la partaj, v-as sfatui sa apelati la un avocat, dat fiind faptul ca ati mentionat ca fosta sotia doreste partajul asupra intregului apartament. Trebuie analizate mai multe aspecte: suma contractata, cat s-a platit impreuna, cat ati platit doar dvs., cat a ramas de rambursat bancii, cat s-a investit in apartament. Poate doamna doreste sa i se atribuie in natura unele investitii (de exemplu, o parte din mobilier - care este valoarea bunurilor care ar dori eventual sa i se atribuie) etc., aspecte ce se au in vedere la partaj, la sulta.
Imprumut
mareboys
As dori si eu un raspuns la urmatoarea chestiune: impreuna cu prima sotie am cumparat un apartament in care am ramas eu cu copilul in urma divortului si a ... (vezi toată discuția)