cum se poate,ca cineva,cu 33 de ani vechime'-studii la fara frecventa-sa aiba pensie mai mare,decat cineva cu 37 de ani vechime,-studii la zi-iar diferenta salariala era cel putin 3-4 milioane(vechi),,,,,iesirea in pensie fiind in aceasi zi.....presupunand,ca.multumesc..operarile in cartea de munca au fost corecte?
Stabilirea drepturilor de pensie se face in functie de punctajul lunar, care se obtine prin raportarea câştigului salarial brut, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
Prin urmare, in aceasta formula de calcul avem o constanta, aplicabila tuturor, respectiv salariul mediu brut din luna respectiva si o variabila, reprezentata de castigul salarial brut realizat efectiv de beneficiarul dreptului de asigurari sociale.
Diferentele pot aparea din mai multe motive,printre care:
-Venituri lunare mai mari si deci punctaje lunare mai mari
-Stagiul total de cotizare mai mare
-Stagiul complet de cotizare(mai mic)la care s-a raportat punctajul mediu anual
-Un anumit numar de ani lucrati in grupe superioare de munca;conditii speciale sau deosebite de munca
Mai este un amanunt pe care vad ca nu la evidentiat nimeni si nu este de neglijat,este vorba de punctajul pentru pensia suplimentara. Dece spun ca nu este de neglijat pentru ca depinde foarte mult perioada care a avuto fiecare pentru acest punctaj.Dupa cum se stie punctajul pentru pensia suplimentara se acorda incepand cu data de 01.01.1967 si deci cei care se pensioneaza in prezent au 40 de ani care se iau in calcul pentru pensia suplimentara,iar ce care sau pensionat acu 25 de ani li sa luat in calcul numai 16 ani,bine inteles avnd in vedere procentele pe grupe de ani.
Calcul pensie
Vasile_1962
Sunt nascut la 21 iulie 1962, am o vechime de 27,8 luni grupa unu apoi conditii speciale cu un venit mediu brut de 900 mil anual! As putea afla cu aproximatie ... (vezi toată discuția)