avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contract de imprumut cu garantie imobiliara
Discuție deschisă în Executare silită

Contract de imprumut cu garantie imobiliara

Am dat cu titlu de contract de imprumut cu garantie imobiliara (incheiat la un notar public ), bani unei persoane fizice. Pt ca nu a vrut sa-mi de-a banii inapoi am apelat la un executor judecatoresc care i-a scos apartamentul la vanzare prin licitatie, insa debitorul mi-a zis ca face contestatie la licitatie deoarece sora lui care este coproprietara a imobilului ( intabulata) , in calitate de fidejusor , nu a fost somata de catre exec. jud. Daca este asa, eu ce mai pot face sa-mi recuperez banii ? Pe cine sa trag la raspundere, pe executor? Ce se intampla cu cheltuielile pe care le-am platit executorului pt executare care defapt nu a fost corecta? Oare chiar trebuia somata si sora debitorului? Eu i-am dat banii lui si nu la sora-sa! Ea doar la girat cu partea ei din apartament. Ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: Ella Katona , Executor judecatoresc 11:42, 25 August 2008
Daca imobilul cu care s-a garantat imprumutul este detinut in coproprietate, contractul de imprumut cu garantie imobiliara a fost semnat de ambii proprietari, adica atat de titularul imprumutului cat si de garant. Prin urmare, acestia devin debitori (parti)in dosarul executional si actele trebuie facute in contradictoriu cu ambii. Dvs. puteti sta linistit ca va veti recupera banii, aveti garantie imobiliara. Debitorii ameninta tot timpul ca vor face contestatie la executare, e dreptul lor, asta nu inseamna ca instanta le si admite, decat in cazurile in care se dovedeste ca s-au incalcat prevederile legale si le-au fost vatamate drepturile.
Va lipsesc anumite informatii, spre ex. nu stiti cu exactitate ce acte de executare au fost intocmite in dosar. Mergeti si-l studiati si reveniti cu amanunte. Dvs. relatati ce spune debitorul.
Insa, ca sa va linistesc, in cel mai rau caz, in contestatia la executare instanta anuleaza doar formele de executare, contractul ramane valabil si se reia procedura de vanzare.
Am inteles, dar trebuia instiintata si sora lui despre executare? L-am sunat pe exec.jud. si mi-a spus ca pe ea nu a instintato! Toate actele le-a facut doar pe fratele ei .
Conform art. 387 Cod de procedura civila, executarea silita poate incepe numai dupa ce se comunica debitorului o somatie.
In cazul executarii silite imobiliare, somatia se intocmeste dupa intocmirea unui proces-verbal de situatie si se comunica tuturor codebitorilor (ceea ce inseamna atat debitorul care a imprumutat banii cat si garantul ipotecar).
Asa cum in mod corect a spus "sisica", in cel mai rau caz, instanta poate anula doar formele de executare intocmite fara respectarea formelor legale.
Totusi, consider ca este tardiva contestatia depusa de debitor doar dupa ce s-a adjudecat imobilul urmarit. Conform art. 401 alin.1 pct. a Cod de procedura civila, contestatia se poate face in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunsostinta de actul de executare pe care-l contesta.
Drept urmare, in aparare ar trebui sa dovediti ca sora debitorului a luat cunostinta de executarea silita cu mai mult de 15 zile inainte de depunerea contestatiei si sa solicitati respingerea contestatiei ca fiind tardiva.
In contestatie, sora debitorului a cerut ca executare silita sa se faca doar pe jumatatea din imobil care apartine fratelui ei si nu pe tot apartamentul. Am vorbit cu executorul azi si mi-a spus ca s-ar putea sa i se admita cererea deoarece din jumatate de apartament se poate acoperii suma datorata. Are dreptate ?
Se poate urmari si cota parte ce apartine debitorului principal, insa este mai dificila valorificarea doar unei cote-parti din imobil.
Dar, din moment ce sora debitorului a garantat in mod valabil, totusi ar fi preferabil sa se valorifioce si cota acesteia din imobil.

Alte discuții în legătură

Despre executare silita getuta getuta In mesajele anterioare am scris ca un imobil s-a adjudecat in urma licitatiei organizate de un executor judecatoresc si v-am tot intrebat daca pot depune ... (vezi toată discuția)
Executare silita getuta getuta in urma unei contestatii la executare instanta a hotarat : "s-a anulat procesul verbal de situatie, intocmit de executorul judecatoresc deoarece nu s-a ... (vezi toată discuția)
Executare silita alunita_1 alunita_1 buna ziua,am o intrebare legata de executarea silita ,in urma cu cativa ani am luat 2 credite de nevoi personale fara garantii,am platit 2 ani timp in care nu ... (vezi toată discuția)