avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reclam "Organele" de ordine
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reclam "Organele" de ordine

Buna ziua,
Aventura a inceput cu 2 jandarmi care pe un ton extrem de violent ne-au cerut sa "iesim afara" de pe spatiul verde in timpul festivalului medival din Sighisoara. (ultetrior l-am intrebat daca nu putea sa se adreseze un pic mai civilizat, a spus "Ce vrei...sa ma rog de toata lumea...") Un prieten a zis ca nu poate pleca pentru ca-l doare piciorul..dupa o scurta discutie a fost luat pe sus si dus la sectia mobila a jandarmeriei unde a fost amendat pentru ca era"recalcitrant cu organele de ordine".
Eu l-am insotit si am fost amendat pentru ca am folosit "expresii vulgare si jignitoare referitoare la unele institutiile ale statului" conform Lg 61/01 Art 2 alin. 1.
De fapt nu am facut decat sa ma CONTRAZIC cu "organele de ordine" deoarece au refuzat sa completeze sectiunea "mentiuni" din procesul verbal intocmit colegului care cerea insistent sa se noteze ca are probleme cu piciorul si nu a putut parasi saptiul verde la fel de repede precum isi doreau jandarmii.
Exact asa au procedat si in cazul meu, au refuzat sa-mi noteze obiectiunile iar acum pe amenda scrie ca "nu este de fata" respectiv "nu poate lua cunostinta" iar apoi contrazicandu-se "Nu isi recunoaste fapta". Cum as putea sa nu-mi recunosc fapta daca nu sunt acolo?
La intocmirea procesului nu erau prezenti decat jandarmi, eu iar in afara incaperii colegul meu care a auzit toata discutia, in rest nu era nimeni iar acum apare pe proces verbal un martor.
In primul rand va rog sa ma ajutati in formularea contestatiilor, astfel incat sa cuprinda baza legala necesara, respectiv orice alte elemente obligatorii pentru a fi inregistata si valabila.
In al doilea rand, mi-as dori sa fie sanctionat acest "organ" constator care inventeaza contarventii dupa bunul sau plac.
Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat.
Cu stima,
Robert
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 23:27, 18 August 2008
Dumneavoastra daca considerati ca procesul verbal intocmit de jandarmi ,e abuziv il puteti contesta in justitie .In cea ce priveste pedepsirea acestora va adresati comandantului unitatatii in care acestea isi desfasoara activitatea,cu o plingere in care aratati abuzurile la care ati fost supusi .
Faceti plangere in termen de 15 zile conf OG2/2001privind regimul juridic al contraventiilor. Contactati un avocat!
Pentru a fi luate sanctiuni impotriva persoanelor respective, faceti o plangere adresata comandantului
Odata cu depunerea plangerii va bucurati de prezumtia de nevinovatie. In mod firesc prezumtia de nevinovatie exclude orice prezumtie de temeinicie a procesului verbal (prezumtie pe care in general o invoca jandarmeria prin intampinare). In sprijinul acestei prezumtii veti putea invoca prevederile art. 6.2 din Conventia E.D.O., astfel cum este acesta interpretat de catre Curtea E.D.O. - cazul Anghel contra Romaniei octombrie 2007) In consecinta cata vreme jandarmeria nu probeaza ca sunteti vinovat, ca nu ati facut mentiuni si ca sanctiunea s-a aplicat temeinic si legal ar trebui ca instanta sa admita plangerea si sa desfiinteze procesul verbal. In aceeasi ordine de idei dumneavoastra nu ar trebui sa probati nimic. Practica instantelor este insa diversa si plina de surprize (majoritatea neplacute).
Temeiul legal al plangerii dumneavoastra sta in incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din OG nr. 2/2001
În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal
imprejurarea ca ati facut mentiuni dar acestea nu au fost consemnate poate fi dovedita cu marturia colegului dumneavoastra. Un alt motiv in constituie lipsa de temei a sanctiunii, respectiv ca nu ati avut o atitudine ireverentioasa ci doar ati protestat.
Impotriva agentilor constatatori puteti face plangere la comandantul acestora (cum a indicat colega Roxana) pentru a li se aplica o sanctiune disciplinara sau o plangere penala intemeiata pe prevederile art 246 Cod penal
Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor. Fapta functionarului public, care, în exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu îndeplineste un act ori îl îndeplineste în mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
Insa in acest caz sansele sa vedeti un jandarm pedepsit (mai ales ca nu sunt alti martori afara de colegul d-voastra) sunt foarte, foarte, foarte mici.
Personal m-as multumi cu plangerea la judecatorie pentru desfiintarea procesului-verbal.
Ultima modificare: Luni, 18 August 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda jandarmerie ! x3v1lx x3v1lx Buna ziua. Iin data de 06.11.2008, in urma unei razii a controlorilor RATB, am fost surprins ca ma deplasam cu tramvaiul fara bilet. Am fost coborat de ... (vezi toată discuția)
Care sunt pasii pentru contestarea unei amenzi nefondate din partea jandarmeriei? andrewww andrewww Salutare tuturor! Am si eu o problema si m-am gandit sa va cer ajutorul. Am luat o amenda ratb pe nedrept (in sensul ca urcasem in autobuz de 10 secunde si ... (vezi toată discuția)
Contestare pv amenda jandarmerie - participare la protest nedeclarat defrisari vladanghel vladanghel Recent , am primit o amenda de 500 lei , ,,pentru participarea la adunare publica nedeclarata ,, . Eu spun doar ca ma aflam in zona, fara pancarta, si am ... (vezi toată discuția)