in anul 2006 sora mea a imprumutat de la o persoana suma de 1500E si a facut un act prin notariat in care era specificat in caz ca nu restitue banii, actul era cu drept de executare , dar fara sa fie specificat ce ar putea fi executat. nu a reusit sa restituie banii la timp si a avut executare silita pe un teren 580metri patrati. terenul la acea vreme se vindea cu 200E metru patrat iar executorul la vandut cu 30e metru patrat,mai mentionez ca acel teren il avea de la mama si actul pe care il avea de la mama era de vanzare cumparare si intretinere. cand sa executat terenul sora mea nu era in tara nu a fost de cat un singur licitant un politist. licitatia nu a fost data in presa locala doar afisat la sediul executorului judecatoresc. intrebare:1. aceasta executare nu trebuia sa se faca in baza unei hotarari judecatoresti? 2.se putea vinde fara acordul mamei care este in viata? daca sora mea nu a semnat actul de vanzare se putea vinde. terenul nu era intambulat se putea vinde? daca ea ar da in judecata ca terenul nu sa vandut la pretul pietei de la acea vreme ar avea castig de cauza?
La licitatie publica se poate vinde la un pret redus.
Nu era necesar acordul proprietarului.
Pentru mai multe detalii ar trebui sa mearga un avocat sa studieze dosarul insa nu cred ca sunt sanse mari sa gaseasca ceva in favoarea dvs...
1. Nu trebuia o hotarare judecatoreasca, doar o incheiere de investire a contractului cu formula executorie, care se da fara citarea partilor, care mai mult ca sigur exista.
2. Se putea vinde fara acordul mamei intrucat aceasta nu mai era proprietara terenului, proprietara fiind sora dumneavoastra si nu are importanta nici daca terenul era intabulat (doar se verifica daca e grevat de sarcini). La executarile silite contractul se incheie intre BEJ si adjudecatar, nu era necesara semnatura sorei d-voastra.
Poate contesta actul de adjudecare in conditiile prevazute de codul de procedura civila insa nimeni nu va poate garanta castigarea cauzei, depinde de inscrisurile aflate in dosarul de executare.
Actul autentificat de notarul public care constată o creanţă certă, lichidă si exigibila are putere de titlu executoriu, fara a mai fi necesara apelarea la instanta de judecata.
Prin urmare, persoana care a imprumutat bani surorii dvs. avea tot dreptul sa se adreseze direct executorului judecatoresc.
Executarea silita se putea face asupra tuturor bunurilor imobile si mobile, inclusiv sumele de bani, detinute de sora dvs.
Nu conteaza provenienta terenului asupra caruia s-a facut executarea silita, mama dvs. nemaiavand niciun drept asupra acelui teren, odata cu vanzarea acestuia. De asemenea, fiind vorba de o executare silita, semnarea de catre sora dvs. a procesului verbal de licitatie nu era obligatorie.
De aceea se si numeste executare silita, pentru ca nu se cere acordul debitorului cu privire la vanzarea bunului care se valorifica.
Cat priveste pretul la care a fost vandut, in cazul executarii silite, vanzarea se face la cel mai mare pret oferit si nu la pretul de piata al bunului care se vinde.
In fine, orice nereguli aparute in cursul executarii silite, puteau fi contestate in 15 zile de la intocmirea actului de catre executorul judecatoresc, in procedura contestatiei la executare.
Publicatia de vanzare trebuia afisata la sediul biroului executorului judecatoresc, la instanta de executare, la locul unde se afla terenul, la sediul primariei in a carei raza teritoriala se afla terenul si la locul licitatiei, daca aceasta urma sa se desfasoare in alt loc decat sediul biroului executorului.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Sa procedat corect?
pituna
in anul 2006 am imprumutat de la un camatar suma se 1500 e.datorita situatiei financiare nu am putut sai achit. am facut cu el un act de imprumut cu drept de ... (vezi toată discuția)