avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA platitoare de tva sau neplatitoare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

platitoare de tva sau neplatitoare

Buna ziua! Vreau sa deschid o Intreprindere individuala cu obiectul de activitate Prestari servicii - reparatii auto si achizitii si vanzarea de piese auto si nu stiu ce sa aleg, platitor de tva sau neplatitor. Va rog sa ma lamuriti.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 14:14, 8 August 2011
In general persoanele care aleg sa fie neplatitori de TVA exercita activitati de prestari servicii destinate persoanelor fizice. Persoanele fizice nu au interesul de a deduce TVA, iar pretul de vanzare pentru un bun / serviciu este acelasi indiferent daca factura este fiscala sau nu.
Este insa in dezavantaj pentru o persoana sa opteze pentru a fi neplatitoare de TVA, in cazul in care beneficiarii / clientii sai sunt in mare parte persoane juridice. Daca furnizorul nu va simti dezavantajul direct al optiunii de a fi neplatitor de TVA, el va simti cu siguranta refuzul categoric al potentialilor clienti, persoane juridice. Acestea din urma nu vor putea sa isi deduca TVA si vor plati un pret fata TVA marit.
Decizia va apartine! SUCCES !
Dupa parerea mea este bine sa va inregistrati inca de la inceput ca si paltitoare de TVA. Acum depinde si de perioada pe care o estimati pana ajungeti la plafonul de 35000 de euro. In cazul inregistrarii ulterioare, veti beneficia de prevederile OMFP 1984/2011.

Ordinul Ministerului Finantelor nr. 1.984/2011 pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile
Ministerul Finantelor Publice a emis un Ordin prin care se stabilesc criterii pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care solicita acest lucru si care sunt supuse inmatricularii la Registrul Comertului. Acest Ordin aduce, asadar, modificari legislative deosebit de importante pentru societatile comerciale.
Criterii de conditionare a inregistrarii in scopuri de TVA
Criteriile in functie de care se conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile amintite sunt:
a) persoana impozabila nu se afla in situatia de a nu desfasura la sediul social sau la sediile secundare activitati economice,
b) niciunul dintre administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA si nici persoana impozabila insasi nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau fapte prevazute la art. 2 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
c) criteriul care face obiectul verificarii faptice privind existenta spatiului destinat sediului social/domiciliului fiscal si, dupa caz, sediilor secundare declarate, care sa corespunda obiectului de activitate pe care persoana impozabila intentioneaza sa o desfasoare/o desfasoara.
d) criterii prevazute in anexa nr. 2 a ordinului.
Procedura prevazuta de Ordinul MFP 1984/2011 pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA
Persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de TVA trebuie sa depuna la organul fiscal competent o anexa la declaratia de mentiuni, conform modelului stabilit in Ordin in anexa nr. 1 (anexa ce se completeaza cu ajutorul programului informatic pus la dispozitie de ANAF).
Organele fiscale competente procedeaza pentru solutionarea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA la efectuarea unui control documentar si a unui control faptic, dupa cum urmeaza:
Controlul documentar la inregistrarea in scopuri de TVA
- verifica in termen de 3 zile lucratoare de la data depunerii declaratiei de mentiuni si a anexei despre care am amintit mai devreme daca persoana impozabila desfasoara activitati economice la sediul social/domiciliul fiscal sau la sediile secundare.
- verifica in termen de 3 zile lucratoare de la data depunerii declaratiei de mentiuni si a anexei daca administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile au sau nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau fapte prevazute la art.2 alin. 2 din O.G. 75/2001. Daca exista asemenea inregistrari, persoana impozabila nu este inregistrata in scopuri de TVA, fara a se mai proceda la verificarea celorlalte criterii, decizia privind respingerea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA si motivatia care sta la baza respingerii ei fiind comunicate partii in cauza.
Controlul faptic la inregistrarea in scopuri de TVA
- in maximum 24 de ore de la data finalizarii controlului documentar, organul fiscal va efectua un control la fata locului pentru a verifica existenta spatiului aferent sediului social si, dupa caz, a sediilor secundare declarate, care sa corespunda obiectului de activitate pe care persoana impozabila intentioneaza sa o desfasoare/o desfasoara.
Grila de punctaj la verificarea efectuata in urma solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA
- daca persoana impozabila a indeplinit criteriile prevazute mai sus, se va trece la o a doua etapa - verificarea in termen de 15 zile lucratoare de la data depunerii declaratiei de mentiuni si a anexei a criteriilor de evaluare prevazute in grila din anexa 2 a Ordinului MFP. In baza grilei respective, compartimentul de specialitate al organului fiscal va stabili un punctaj si va intocmi un referat. Pentru inregistrarea in scopuri de TVA, punctajul minim obtinut este de minim 45 puncte.

[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O.m.f.p. nr. 2795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de tva  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [b]In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 824 din data de 22 noiembrie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2795/2011 ... (vezi toată discuția)
Contracte pe o firma neplatitoare de tva marinasar marinasar Buna ziua, In lunai Iunie am infiintat o firma cu codul caen 7022. In momentul de fata am 4 contracte pe rol. Banii nu au intrat inca, in contracte ... (vezi toată discuția)
Inregistrare ca platitor de tva prin optiune nora har nora har V-as ruga sa imi spuneti care sunt documentele necesare si care sunt termenele, pt ca o microintreprindere sa obtina calitatea de platitor de tva prin optiune. (vezi toată discuția)