avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... INCHIRIERI UTILAJE
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

INCHIRIERI UTILAJE

VA ROG DACA SE POATE SA IMI SPUNETI CARE ESTE LEGEA PENTRU INCHIRIERI UTILAJE CU TAXARE INVERSA/MAI EXACT DACA PTR INCHIRIERI DACA AU SAU NU TAXARE INVERSA
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 11:39, 3 Septembrie 2008
Reglementarile privind « taxa inversa » le gasiti in Codul fiscal (Legea nr.571/2003 modificata)

Masuri de simplificare

Art. 160. - (1) Furnizorii si beneficiarii bunurilor/serviciilor prevazute la alin. (2) au obligatia sa aplice masurile de simplificare prevazute de prezentul articol. Conditia obligatorie pentru aplicarea masurilor de simplificare este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA, conform art. 153.
(2) Bunurile si serviciile pentru livrarea sau prestarea carora se aplica masurile de simplificare sunt:
a) deseurile si materiile prime secundare, rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare;
b) bunurile si/sau serviciile livrate ori prestate de sau catre persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolventa, cu exceptia bunurilor livrate in cadrul comertului cu amanuntul;
c) materialul lemnos, conform prevederilor din norme.
(3) Pe facturile emise pentru livrarile de bunuri prevazute la alin. (2) furnizorii sunt obligati sa inscrie mentiunea « taxare inversa », fara sa inscrie taxa aferenta. Pe facturile primite de la furnizori, beneficiarii vor inscrie taxa aferenta, pe care o evidentiaza atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Pentru operatiunile supuse masurilor de simplificare nu se face plata taxei intre furnizor si beneficiar.
(4) Beneficiarii care sunt persoane impozabile cu regim mixt aplica si prevederile art. 147, in functie de destinatia achizitiilor respective.
(5) De aplicarea prevederilor prezentului articol sunt responsabili atat furnizorii/prestatorii, cat si beneficiarii. In situatia in care furnizorul/prestatorul nu a mentionat «taxare inversa» in facturile emise pentru bunurile/serviciile care se incadreaza la alin. (2), beneficiarul este obligat sa aplice taxare inversa, sa nu faca plata taxei catre furnizor/prestator, sa inscrie din proprie initiativa mentiunea «taxare inversa» in factura si sa indeplineasca obligatiile prevazute la alin. (3).

Prin modificare prevedrlor Codului fiscal, începând cu 01.01.2008 nu se mai aplică măsuri de simplificare în cazul:

* livrărilor de clădiri, părţi de clădire şi terenurile de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare.
* lucrările de construcţii-montaj
Va sugerez sa solicitati indrumari punctuale pe problema dvs. la serviciul metodologie de la AFP de care apartineti.
Va multumesc pentru raspuns.
Niciodata pentru inchirierea utilajelor nu s-au aplicat masurile de simplificare.(adica taxare inversa).
Ultima modificare: Marți, 19 August 2008
ContSters42967, utilizator
Foarte adevarat. Iar intrebarea e suficient de ambigua.
Referitor la acelasi subiect, inchirierea utilajelor am si eu o nelamurire .
Un SRL , A sa zicem, vrea sa inchirieze un utilaj din patrimoniul propriu unui alt SRL -B, cu scopul bine determinat de a-l folosi pentru procesare unor materiale pentru activitatea SRL A.
In schimbul acestui serviciu SRL A, plateste o suma de bani ce reprezinta contravaloarea prrestatiei, iar SRL B chirie pentru utilajul respectiv.
Intrebarea este ( avand in vedere ca utilajul este folosit in scopul asigurarii unor materiale tot in favoarea proprietarului si ca este o activitate - chirie- temporara), daca e necesar ca in obiectul de activitatii a SRL A sa fie mentionat si autorizat codul CAEN 7739- activitati de inchiriere si leasing cu alte masini, echipamente sau bunuri tangibile ( sau altceva) .
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Societati in faliment georgix georgix va rog sa-mi spuneti : se aplica taxare inversa la societatile aflate in faliment????????? multumesc!!!!! (vezi toată discuția)
Deducere tva daniele daniele am o intrebare ce necesita un raspuns urgent daca sunteti amabili,am primit o cerere de oferta pentru produsele ce le comercializez iar firma ce doreste oferta ... (vezi toată discuția)
Daca e in reorganizare se factureaza fara tva? OANA GORAN OANA GORAN am primit o instiintare de la o sc ca se afla in reorganizare si ca trebuie sa le facturez fara tva ? dc?:stunned: stie cineva unde scrie treaba asta? ... (vezi toată discuția)