Reglementarile privind « taxa inversa » le gasiti in Codul fiscal (Legea nr.571/2003 modificata)
Masuri de simplificare
Art. 160. - (1) Furnizorii si beneficiarii bunurilor/serviciilor prevazute la alin. (2) au obligatia sa aplice masurile de simplificare prevazute de prezentul articol. Conditia obligatorie pentru aplicarea masurilor de simplificare este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA, conform art. 153.
(2) Bunurile si serviciile pentru livrarea sau prestarea carora se aplica masurile de simplificare sunt:
a) deseurile si materiile prime secundare, rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare;
b) bunurile si/sau serviciile livrate ori prestate de sau catre persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolventa, cu exceptia bunurilor livrate in cadrul comertului cu amanuntul;
c) materialul lemnos, conform prevederilor din norme.
(3) Pe facturile emise pentru livrarile de bunuri prevazute la alin. (2) furnizorii sunt obligati sa inscrie mentiunea « taxare inversa », fara sa inscrie taxa aferenta. Pe facturile primite de la furnizori, beneficiarii vor inscrie taxa aferenta, pe care o evidentiaza atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Pentru operatiunile supuse masurilor de simplificare nu se face plata taxei intre furnizor si beneficiar.
(4) Beneficiarii care sunt persoane impozabile cu regim mixt aplica si prevederile art. 147, in functie de destinatia achizitiilor respective.
(5) De aplicarea prevederilor prezentului articol sunt responsabili atat furnizorii/prestatorii, cat si beneficiarii. In situatia in care furnizorul/prestatorul nu a mentionat «taxare inversa» in facturile emise pentru bunurile/serviciile care se incadreaza la alin. (2), beneficiarul este obligat sa aplice taxare inversa, sa nu faca plata taxei catre furnizor/prestator, sa inscrie din proprie initiativa mentiunea «taxare inversa» in factura si sa indeplineasca obligatiile prevazute la alin. (3).
Prin modificare prevedrlor Codului fiscal, începând cu 01.01.2008 nu se mai aplică măsuri de simplificare în cazul:
* livrărilor de clădiri, părţi de clădire şi terenurile de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare.
* lucrările de construcţii-montaj
Va sugerez sa solicitati indrumari punctuale pe problema dvs. la serviciul metodologie de la AFP de care apartineti.
Referitor la acelasi subiect, inchirierea utilajelor am si eu o nelamurire .
Un SRL , A sa zicem, vrea sa inchirieze un utilaj din patrimoniul propriu unui alt SRL -B, cu scopul bine determinat de a-l folosi pentru procesare unor materiale pentru activitatea SRL A.
In schimbul acestui serviciu SRL A, plateste o suma de bani ce reprezinta contravaloarea prrestatiei, iar SRL B chirie pentru utilajul respectiv.
Intrebarea este ( avand in vedere ca utilajul este folosit in scopul asigurarii unor materiale tot in favoarea proprietarului si ca este o activitate - chirie- temporara), daca e necesar ca in obiectul de activitatii a SRL A sa fie mentionat si autorizat codul CAEN 7739- activitati de inchiriere si leasing cu alte masini, echipamente sau bunuri tangibile ( sau altceva) .
Va multumesc!