avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv-renegociere ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv-renegociere ?

Am si eu o nedumerire.Am incheiat contract colectiv la nivel de unitate l-am inregistrat la Directia muncii pentru verificare si intre timp numarul de salariati al societatii s-a injumatatit (prin demisie dar sunt peste 50 insa chiar si asa) .
Trebuie sa renegociem contractul ? Pt ca e f clar reprezentativitatea poate fi compromisa.Sau sa verific cati dintre reprezentantii salariatilor si dintre cei care au votat "pentru" (la alegerea reprezentantilor ) mai sunt angajati si daca la nivelul societatii reprezentativitatea s-a pastrat atunci ramane in vigoare contractul ?
Pt ca ccm e semnat de reprezentantii sal...alesi de catre salariati.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:14, 19 August 2008
Legea privind contractul colectiv de munca (nr.130/1996, republicata) spune:
"Art.3(1) Negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de salariati."
Asta inseamna ca orice unitate poate avea CCM dar negocierea este obligatorie numai daca aceasta are cel putin 21 de salariati. Daca scade numarul de salariati, in timpul executarii unui CCM, sub 21, acesta isi produce efectele in continuare.
Chiar daca unii dintre reprezentantii salariatilor au plecat din unitate, CCM ramane valabil. Votul fiind secret nu stiti cum a votat fiecare. Dar la astfel de negocieri hotararile se iau prin consens, reprezentantii patronatului si ai salariatilor sunt egali numeric si negocierile se termina cand s-a ajuns la o intelegere comuna.
CCM ramane valabil pana la expirare termenului de valabilitate.
Doar daca toti reprezentantii salariatilor au plecat din unitate nu mai are cine sa-i reprezinte pe salariati si atunci trebuie facuta o adunare generala de alegeri iar noii reprezentanti pot fi de acord cu CCM semnat de ceilalti sau pot incepe negocierele pentru un alt CCM.
Eu as merge pe varianta mentinerii CCM pana la expirarea termenului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ctr colectiv tudor9 tudor9 buna ziua, Imi puteti sugera un model de ctr. colectiv de munca unic la niv. nat. de 2007-2010 si cum poate fi acesta intocmit?(la niv. de unitate) Va ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel de unitate mamon mamon Buna seara!Firma la care lucrez,firma cu capital privat,are 50 de angajati.In activitatea de zi cu zi a departamentului resurse umane ,pe langa Codul Muncii ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract colectiv de munca - majorare salarii 01.02.2013 cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Va multumesc pentru raspunsul dat anterior, dar mai am o mica problema: - am un contract colectiv de munca inregistrat la ITM in septembrie 2012, ... (vezi toată discuția)