avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1176 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare beneficii banesti dupa nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare beneficii banesti dupa nastere

Buna,

daca ma poate ajuta cineva cu clarificarea urmatoarei situatii. Sunt angajata printr-o firma partenera la o companie destul de mare din tara. Aceasta companie decide ca la sfarsitul acestei luni sa se intrerupa contractul de munca cu firma partenera pt a ne prelua o alta de la 01 sept. In momentul de fata sunt in concediu medical (prenatal), iar in prima saptamana din septembrie trebuie sa nasc. Din cate stiu si am mai citit si eu firma la care sunt angajata in momentul de fata nu are dreptul,conform legii, sa imi inchida contractul de munca pt ca le-am adus la cunostiinta starea in care ma aflu. Ei ma pun sa semnez cererea de incetare contract inainte de a semna un precontract sau ceva prin care sa stiu sigur ca ma va prelua cealalta firma. Intrebarea este: daca voi face aceasta trecere de la o firma la alta drepturile mele dupa nasterea copilului vor ramane? Adica, conform Contractului colectiv de munca pe 2007-2010 (am inteles ca cel nou nu s-a aprobat) eu ar trebui sa beneficiez de urmatoarele:
1)Compensarea pe o perioada de 6 saptamani a diferentei dintre salariul de baza individual si indemnizatia de maternitate, conform art. 66 din Contractul colectiv de munca la nivel national valabil in perioada 2007-2010
2)II. Plata unui salariu mediu pe companie pentru nasterea copilului, conform art. 51 alin. C din Contractul colectiv de munca la nivel national valabil in perioada 2007-2010.
Aceste beneficii se acorda,stiu sigur pt ca am o persoana apropiata care a nascut in urma cu aprox o luna jumate si deja si-a luat banii in urma cererii pe care a facut-o catre firma.
In cazul in care firma angajatoare refuza sa imi acorde aceste drepturi ce as putea sa fac? si care din cele doua firme ar trebui sa imi dea acei bani,logica mea spune ca daca semnez cererea de incetare contract cu firma actuala clar nu ei imi dau banii,ar trebui ca noua firma sa imi dea aceste drepturi, corect
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:38, 9 August 2011
Contractul Colectiv de Munca la Nivel National 2007-2010 nu mai este valabil. Se aplica prevederile CCMNN 2011-2014

ART.66. (1) În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata căreia se acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 6 săptămâni.
(3) Diferenţele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
ART.51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecarui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;

Avand in vedere ca sunteti in Concediul de Maternitate CIM-ului dvs i se aplica prevederile Art. 50 (a) din Codul Muncii. Contractul Individual de Munca al dumneavoastra este suspendat de drept si angajatorul nu poate sa va concedieze.
Ultima modificare: Marți, 9 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Nu avem contract colectiv de munca unic, in vigoare, la aceasta data.
Beneficiile banesti despre care intrebati se acorda doar daca sunt prevazute in contractul colectiv la nivel de unitate, in regulamentul de ordine interna, sau in contractul individual de munca.
Alex_Munteanu:
1. CCMUNN pe anii 2011-2014 nu a fost inregistrat la Ministerul Muncii, deci nu exista.
2. La ora actuala nu mai avem CCMUNN desi Bogdan Hosu, presedinte Cartel Alfa, spune ca inca mai este valabil CCMUNN pe anii 2007-2010, pana la 29.12.2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi la incetarea cim pt motive ce nu tin de pers salariatului ioana L ioana L Daca am nascut in august 2006 si am plecat in concediu de maternitate + ingrijire copil pana la 2 ani, iar acum in august 2008 revin la servici doar pt a fi ... (vezi toată discuția)
Acordarea unui salariu mediu pe unitate, acordare 15% din brut alysam alysam Buna ziua, Sunt o mamica aflata in postnatal inca si am sunat la firma unde lucrez sa ma interesez cand pot depune cererea pentru acordarea salariului ... (vezi toată discuția)
Ccmunn ellay_yon ellay_yon Buna seara, as dori si eu sa stiu daca mai este valabila acea lege din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 ... (vezi toată discuția)