avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Activitati permise dupa pensionarea anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Activitati permise dupa pensionarea anticipata partiala

De curand a aparut un comentariu ,destul de pertinent pe tema asta,semnat de un distins avocat ,conform celebrei legi 236 din 2010. Ce se intampla cu o persoana ,care este intamplator (sau nu),pensionar provenit de la M.Ap.N. in urma procesului de restructurare a armatei ,facut sub celebrele legi izvorate ,adaugite ,modificate din Ordonatnta 7 a Guvernului Romaniei din 1997 sau 1998 ,proces care s-a desfasurat pe o perioada de multi ani ,avand ca scop reducerea numarului de militari activi din fortele armate ,pana la un anumit numar ,convenit cu NATO,acea persoana avea varsta de 40,45 de ani ,a iesit anticipat la pensie ,si-a facut o firma la care munceste si este si angajat ,cu drepturi salariale pentru care plateste toate impozitele catre stat(cas ,sanatate ...,etc).Pana la 31.12.2010 acest pensionar ,nesimtit ,putea sa cumuleze pensia cu salariul ,daca muncea in mediu privat.
Daca nu am inteles sensul aplicarii legii ,va cer scuze.
Cel mai recent răspuns: ORIONIMPEX , utilizator 22:28, 9 August 2011
Buna seara,

In cazul dvs. situatia este alta, in sensul ca nu mai sunteti beneficiar de pensie anticipata partiala. Incepand din 3 iulie 2010, data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010, pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale au devenit pensii pentru limita de varsta (art. 2, alin. 1 din Legea nr. 119/2010). Prin urmare, incepand cu 3 iulie 2010, dvs. sunteti beneficiar de pensie pentru limita de varsta prin efectul legii.

Art. 171 din Legea nr. 263/2010 prevede urmatoarele:
La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv categoriile de pensii prevăzute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, devin pensii în înţelesul prezentei legi.


Pensiile prevazute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 erau pensii pentru limita de varsta cand a intrat in vigoare Legea nr. 263/2010 si isi pastreaza acelasi regim, de pensii pentru limita de varsta, si potrivit acestui act normativ. Prin urmare dvs. puteti cumula nelimitat pensia cu orice alte venituri pentru care platiti CAS, potrivit art. 118, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 263/2010.
Vea multumesc foarte mult ,poate este si vina mea ca nu am studiat legea ,dar intre 2 recalculari ,taieri ,etc ale pensiei ,eram preocupat sa muncesc la firma mea ,sa platesc taxe si impozite,ca ,doamne fereste ,daca nu platesc eu ,partial pentru mine ,cei care nu prea pot(vor) sa munceasca ,din diferite motive ,nu au cum sa plateasca ,si atunci ,de unde bani de pensii ,salarii pentru bugetari ,sau mai mult ,pentru noi ,cei mai putin simtiti.(pensionarii ,fosti militari ,sau alte categorii,care am picat in plasa)
Va admir pentru ceea ce faceti,si va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie militara anticipata - pot sa mai lucrez? geordao geordao am 43ani .sunt pensionar militar anticipat si am inteles ca ultima lege din decembrie nu mai da dreptul la munca cadrelor militare ,mi .sri.sa presteze alte ... (vezi toată discuția)
Pensie militara - cumul cu alte venituri moweedy2 moweedy2 Sunt/am fost/pensionar militar,cu pensie de serviciu anticipata partial (Legea 164/2001,art.14).din anul 2005. Din acelasi an m- am incadrat cu contract de ... (vezi toată discuția)
Dreptul legal la munca al pensionarilor din sistem militar este afectat de noua legislatie a pensiilor? care pensionari se pot angaja? Ionel Popa Ionel Popa Noua Lege a pensiilor la art.114, 118 si altele restrange dreptul legal la munca al unor categorii de pensionari. Nu este normala o astfel de ingradire dar ... (vezi toată discuția)