Buna ziua! Ma numesc Sorin si am nevoie de cateva sfaturi daca este posibil.
Anul acesta urmeaza sa ma casatoresc. Parintii viitoarei mele sotii au un apartament pe care vor sa i-l lase ei, asa ca s-au gandit sa i-l treaca pe numele ei inainte de casatoria cu mine. Bun pana aici dar....problema este cum vor proceda.
S-au gandit sa faca un act de donatie si pe mine ma framanta in ce conditii se poate "sparge" (ataca) acest act?.
Mentionez ca viitoarea mea sotie are un frate, care, dupa cate am auzit nu o sa fie prezent la notar in timp ce se vor incheia actele respective.
Daca fratele ei ar fii prezent si ar da semnatura (ca martor) ca nu ar avea nici o pretentie, care ar mai fii riscurile de a se "sparge" acel act de donatie.
Multumesc ca ati citit si sper sa ma ajutati cu cateva raspunsuri.
Problema apare numai in situatia in care la decesul socrilor, acestia lasa o avere care sa valoreze mai putin decat dublul apartamentului donat. Cotitatea disponibila pentru defunctii cu 2 copii este de 1/3 din avere...evident,fratele poate sau nu sa atace actul de donatie, in sensul raportarii la masa succesorala a bunului donat si a reducerii donatiei astfel inca sa nu i se afecteze rezerva sa- care in acest caz este tot de 1/3.
Spre exemplul daca la deces socrii nu mai lasa nimic ca avere, fratele poate ataca actul de donatie si sa obtina 1/3 din apartamentul donat, asta daca donatorii specifica faptul ca donatia este cu scutire de raport, si astfel ca intentia lor era ca donatara - fiica sa primeasca o parte mai mare din bunurile lor, in detrimentul fratelui, conf. disp. art. 846 C. civil.
Prezenta sau absenta fratelui la semnarea donatiei nu va influenta in nici un fel, pentru ca acesta nu poate sa dea declaratii cu privire la succesiuni inca nedeschise.
O vanzare cumparare cu clauza de intretinere ar fi insa o modalitate de a evita astfel de situatii ulterioare.
Act de donatie
mitimama2000
Acum 13 ani parintii sotului i-au donat o casa(in care locuim ,pe care am renovat-o,apoi am mai facut o extindere,casa fiind foarte veche,cred ca in jur de ... (vezi toată discuția)