Acum 13 ani parintii sotului i-au donat o casa(in care locuim ,pe care am renovat-o,apoi am mai facut o extindere,casa fiind foarte veche,cred ca in jur de 70,80 de ani) si terenul aferent, situata in oras.
Actul de donatie nu are nici o clauza,se specifica doar ca socrii mei au luat cunostinta de dispozitiile Codului civil privind rezerva succesorala si cotitatea disponibila,in conditiile in care sotul meu mai are un frate.Acesta nu are stiinta despre actul de donatie,socrii mei spunind ca lui ii vor lasa apartamentul in care ei locuiesc si in prezent.
Poate fi atacat actul de donatie dupa ce socrii mei nu vor mai fi?
Ce pot face socrii mei in conditiile actuale pentru a a preveni acest lucru?Mentionez ca in urma cu un an am facut un credit ipotecar iar banca ni l-a acordat numai dupa ce socrii mei au dat declaratie ca pe perioada creditului nu anuleaza actul de donatie.
Va multumesc anticipat.
Actul de donatie,dupa decesul donatorului poate fi supus reductiunii pana la acoperirea rezervei de mostenire.Daca rezerva de mostenire se acopera cu alte bunuri si partile sunt de comun acord,atunci donatia este in regula,dar este bine sa discutati si cu un notar sa calculeze daca partea ce va ramane fratelui este indestulatoare si la momentul deschiderii mostenirii nu va fi nevoie de reductiunea donatiiei (pentru siguranta).
Daca fratele celalalt care va primi apartamentul este de acord, sa mearga la notar, sa dea o declaratie ca recunoaste caracterul donatiei dintre socrii si Dvs. si nu are nici o pretentie viitoare cu privire la acest bun. Si cu asta sunteti mai asigurati.
La transcrierea apartamentului pe numele celuilalt frate se poate face operatiunea aceasta si invers, ca dvs. nu veti avea nici o pretentie din apartament.
Act donatie
a-elena
Buna ziua,
As dori sa stiu daca actul de donatie poate fi atacat.
Sorcrii mei vor sa ne faca un act de donatie pe casa si terenul unde locuim, iar cumnatul ... (vezi toată discuția)
Donatie
Mihai488
Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)