avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie cu sarcini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie cu sarcini

Buna ziua.
parintii mei mi-au facut am o donatie cu sarcini la notar (clauza de intretinere) pentru jumatate din imobilul si din terenul aferent acestuia(proprietatea lor) .. Dupa decesul unui dintre ei cum se va imparti imobilul si terenul intre sotul suprvietuitor,eu si fratele meu?
multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 19:08, 10 August 2011
Daca ambii parinti v-au donat partea lor de imobil si teren, prin doantie ei si-au instrainat dreptul de proprietate in favoarea dvs. La decesul lor acele bunuri nu mai intra in masa succesorala, si nu se mai pune problema impartirii lor intrucat dvs ati dobant dreptul de proprietate prin acel contract de donatie. Deci, in cazul decesului nu se pune problema impartirii acestor bunuri pt ca ele va apartin dvs. Cealalta jumatate care nu v-au donat-o, daca e tot proprietatea lor va fi inlcusa in masa succesorala si se va imparti.
Daca donatia nu a fost scutita de raport, veti avea obligatia sa readuceti bunul care v-a fost donat in masa succesorala, in situatia in care veti intentiona sa acceptati succesiunile parintilor.
Daca veti dori sa pastrati bunul donat, aveti posibilitatea renuntarii la succesiune.
In ambele ipoteze, in cazul in care donatia aduce atingere rezervei mostenitorilor rezervatari (sotul supravietuitor si fratele dvs.), se va putea pune problema reducerii donatiei pana la completarea rezervei succesorale.
Rezerva succesorala a sotului supravietuitor esre 1/8 in aces caz si al fratelui de 2/3.asta ca sa va faceti calculele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma despagubeasca adrian nedelea adrian nedelea tata a donat apartamentul care i-a fost dat de stat penrtu ca avea o familie si copii , fratelui meu , se poate ataca in justitie , deoarece i-a fost dat ... (vezi toată discuția)
Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)
Donaþia cu scutire de raport passat 88 passat 88 Bună ziua tuturor, Aş dori să aflu următorul lucru: Ce înseamnă exact donaţia cu scutire de raport? Speţă: Am dezbătut succesiunea după tatăl ... (vezi toată discuția)