Buna ziua.
parintii mei mi-au facut am o donatie cu sarcini la notar (clauza de intretinere) pentru jumatate din imobilul si din terenul aferent acestuia(proprietatea lor) .. Dupa decesul unui dintre ei cum se va imparti imobilul si terenul intre sotul suprvietuitor,eu si fratele meu?
multumesc
Daca ambii parinti v-au donat partea lor de imobil si teren, prin doantie ei si-au instrainat dreptul de proprietate in favoarea dvs. La decesul lor acele bunuri nu mai intra in masa succesorala, si nu se mai pune problema impartirii lor intrucat dvs ati dobant dreptul de proprietate prin acel contract de donatie. Deci, in cazul decesului nu se pune problema impartirii acestor bunuri pt ca ele va apartin dvs. Cealalta jumatate care nu v-au donat-o, daca e tot proprietatea lor va fi inlcusa in masa succesorala si se va imparti.
Daca donatia nu a fost scutita de raport, veti avea obligatia sa readuceti bunul care v-a fost donat in masa succesorala, in situatia in care veti intentiona sa acceptati succesiunile parintilor.
Daca veti dori sa pastrati bunul donat, aveti posibilitatea renuntarii la succesiune.
In ambele ipoteze, in cazul in care donatia aduce atingere rezervei mostenitorilor rezervatari (sotul supravietuitor si fratele dvs.), se va putea pune problema reducerii donatiei pana la completarea rezervei succesorale.