avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donaþia cu scutire de raport
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donaþia cu scutire de raport

Bună ziua tuturor,
Aş dori să aflu următorul lucru:
Ce înseamnă exact donaţia cu scutire de raport?
Speţă: Am dezbătut succesiunea după tatăl meu pe cale judiciară, mostenitori ai acestuia fiind eu, fratele, sora noastră şi mama, ca soţie supravieţuitoare.
Mama, doreşte ca partea ei de moştenire( imobil teren şi casa) să-mi revină, din motive ce nu necesită a fi menţionate aici. În cazul unei unei donaţii cu scutire de raport ce riscuri pot apărea?
Costurle sunt diferite faţă de un contract de vânzare-cumpărare?
Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:19, 3 August 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În principiu, descendenţii care au primit o donaţie de la ascendentul lor, precum şi soţia supravieţuitoare atunci cînd vine în concurs cu descendenţii, sunt obligaţi să aducă la masa succesorală bunurile primite, fie în natură, fie în echivalent. Această obligaţie poartă numele de raport.

Dacă donatorul vrea să gratifice pe unul dintre cei enumeraţi mai sus în aşa fel încît bunul donat să fie peste cota care se cuvine după lege fiecăruia, el poate scuti acea donaţie de raport, bunul rămînînd în proprietatea donatarului şi numai restul bunurilor urmînd a fi împărţite conform legii.

Totuşi, dacă prin donaţia scutită de raport s-ar aduce atingere rezervei succesorale, donaţia scutită de raport va fi supusă reducţiunii (diminuării) în măsura necesară asigurării rezervei legale.


Costurile donaţiei sunt mai mici - nu se plăteşte impozitul prevăzut de Codul fiscal.
Doresc sa intreb ceva referitor la alta situatie: doresc sa cumpar un apartament. Apartamentul a fost dobandit 1/2 prin certificat de mostenire in urma decesului parintilor iar celalta 1/2 prin donatie scutita de raport de la cealalta sora mostenitoare. La momentul donatiei, donatorul avea un copil de aproximativ 19 ani. As dori sa stiu daca pot cumpara linistit apartamentul sau nu - vreau sa fac un credit bancar - sau daca mai apare un mostenitor de la sora, donatia ar putea fi atacata?
Am primit o moștenire de la fostul meu sot care a decedat și după care s-a făcut succesiune și am primit conform documentelor deținute 7/8 părți, 1/7 părți revenind socrului care a decedat intretimp. Nu s-a făcut ieșire din indiviziune pana in prezent Între timp m-am recasatorit.
Doresc sa întreb ce se poate întâmpla cu sotul actual în cazul decesului meu . Cat moștenește ,având în vedere ca eu am în viata 3 frați de la care am 9 nepoți.
Au dreptul frații mei sa ma moștenească și dacă pot sa-l scoată din casa după moartea mea.?
Mulțumesc.

Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2022
annatudoran, utilizator
Puteți sa ii lăsați soțului un testament, situație în care el va moșteni tot ce aveți.
Dacă nu ii lăsați testament, jumătate ii va reveni soțului, jumătate fraților dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin Parintii mei (tata vitreg) mi-au donat apertamentul cu dreptul de uzufruct viager fara instrainare sau grevare,sarcini mentionate in CF pe numele lor.Mentionez ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate ciprinel ciprinel Buna seara.Bunicii mei cand au fost in viata au facut act de vanz.-cump.pe casa a doi copii din cei patru .intrebarea mea este daca unul din acei 2 frati cu ... (vezi toată discuția)
Testament daniela2274 daniela2274 buna seara am o intrebare la care nu inteleg termenii, de fapt ce vrea sa spuna \\"mi s-au pus in vedere dispozitiile art 841 cod civil, cu privire la ... (vezi toată discuția)