avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valabilitate antecontract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valabilitate antecontract de vanzare-cumparare

Poate promitentul vanzator sa -si retraga promisiunea de vanzare a unui imobil numai pentru motivul ca nu s-a incheiat contractul de vanzare cumparare a imobilului in termenul de un an de la data incheierii antecontractului asa cum a stabilit cu promitentul cumparator si cum a fost consemnat in antecontractul de vanzare cumparare si sa restituie suma incasata la data incheierii antecontractului? (in conditiile in care in antecontract nu a fost stabilita nicio clauza cu referire la nefinalizare promisiunii de vanzare)
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 09:40, 20 August 2011
Depinde de ce este stipulat in antecontract. Ce clauza.... Clauza de arvuna , clauza penala. In mod normal tb notificata partea care nu a mai doreste sa incheie contractul. Daca cealalalta parte staruieste in incheierea contractului va fi chemata in instanta, daca ambele parti nu mai doresc se poate face si o tranzactie.

In antecontract singurele clauze scrise sunt :
-Partile contractante ne obligam sa incheiem in forma autentica contractul de vanzare cumparare privind intreaga cota de proprietate din imobilulu descris mai sus in termen de 1(un) an incepand de azi (o1oct 2007) data semnarii actului de fata;
-Pretul vanzarii stabilit de comun acord este de lei, care s-a achitat integral anterior semnarii prezentului inscris,ceea ce subsemnatul promitent vanzator recunosc prin insasi semnarea actului de fata.
In rest in antecontrac nu scrie nimic cine, cui si unde a platit, cine si unde a primit banii, nu exista mentionata modalitatea de plata( document-chitanta ,cont etc) nu se mentionneza clauze legate de ce obligatii are vanzatorul daca nu mai incheie contractul, nu spune de restituirea banilor, de dobazi sau penalitati, nu scrie ca antecontractul constituie titlu executroriu, nu scrie cand se face transferul de proprietate sau cand intra cumparatorul in posesia imobilului si nimic altceva decat cele doua aspecte mentionate mai sus.
Deci in aceste conditii pot sa refuz sa mai inchei contractul de vanzare cumparare eu vanzator?( stiint 100% ca antecontractul a fost de fapt o donatie deghizata ca pretul consemnat in antecontract este de 4 ori mai mic decat cela real).
Va multumesc.
In acest caz cel care este comparator va poate action a in instanta pentru incheierea contractului, instanta sa dea o hotarare care sa Tina loc de contract de vanzare cumparare. Daca am insa atenta la termen, dupa data de 1 oct 2011 adica dupa 3 ani intervine presciptia dreptului de actiune al cumparatorului.
Prescriptia nu curge impotriva promitentului cumparator daca acesta are in posesie imobilul.

Pe de alta parte, dovada simulatiei (donatie deghizata in v/c) se poate face, intre parti, doar cu contrainscrisul incheiat de ele. Doar tertii pot dovedi simulatia cu orice mijloace de proba.

Prin urmare, daca vreti sa desfiintati actul fara a fi nevoit sa restituiti pretul, va trebui sa dovediti existenta simulatiei (adica, sa dovediti ca actul este, in fapt, o donatie). Altfel, va trebui sa restituiti pretul si, eventual, sa solicitati plata unor daune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare Lorena Chirila Lorena Chirila In ce conditii se poate obtine? Eu nu am avut niciodata un astfel de dosar, doar mi-a cerut cineva parerea in legatura cu nerespectarea obligatiei ... (vezi toată discuția)