avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plangere prealabila furt - are rost dupa mai mult de 2 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plangere prealabila furt - are rost dupa mai mult de 2 luni?

- chiriasi ANL pe cale de constituire a unei asociatii de locatari;
- la parterul blocului se amenajeaza spatii pentru birouri;
- facturile pentru energia electrica de pe casa scarii vin pe numele primariei, proprietarul imobilului, care ni le trimite iar noi le platim;
- antreprenorul lucrarii a fost prins de locatari furand curent electric din tabloul casei scarii, cu niste fire trase prin spatele panoului electric, prin perete. Am vazut si eu si mai multi locatari acele fire, din ambele parti ale peretelui, precum si consumatorii din incaperile in care se lucra (masini de gaurit, lampi de lucru, aeroterma de 2 kW);
- am taiat personal acele fire din panou si am cerut plata facturii integrale a casei scarii din acea perioada (decembrie 2010 - ianuarie 2011), deoarece nu puteam sti care era consumul iluminatului scarii+centrala termica pe gaze, si care era consumul "furat";
- montase un robinet si la teava de apa rece, pe care tot noi o platim, si de acolo lua apa pentru tencuit;
- a fost de acord sa plateasca factura integrala (320 lei), fara sa-i mai luam in considerare si apa, dar ne-a cerut timp;
- in vara asta, fiindca lucrarile continua, a inceput sa "faca figuri" - raspunde in batjocura, si ne impune sa-i facem factura pentru acel consum, "ca sa se scada cu cheltuielile", stiind ca inca nu ne-am constituit in asociatie si nu putem emite facturi;
- am tot zis sa-l mai lasam, ca o sa ne plateasca, si acum am aflat de termenul de 2 luni stipulat de art. 284 al codului de procedura penala;
- mai putem face ceva?
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2011
insider, utilizator
Cel mai recent răspuns: insider , utilizator 01:01, 12 August 2011
Pornind de la practica neunitara a instantelor judecatoresti, s-a aratat ca termenul de 2 luni curge din ziua in care persoana vatamata sau persoana indreptatita a reclama a stiut cine este faptuitorul, in conditiile in care dispozitiile art. 284 alin. (1) din Codul de procedura penala nu contin niciun fel de distinctie cu privire la formele de savarsire a infractiunii, ceea ce inseamna ca aceste dispozitii se aplica indiferent daca infractiunile constau in fapte consumate sau fapte epuizate.
Termenul de 2 luni, pentru formularea plangerii prealabile se aplica doar situatiilor prevazute de dispozitiile art.210 C.P., respectiv daca subiectul activ al infractiunii (autorul) are calitatea de soț, ruda apropiata ori persoana care locuieste impreuna cu persoana vatamata.
In situatia dvs., autorul furtului nu detine niciuna dintre aceste calitati, motiv pentru care plangerea penala poate fi formulata oricand.
Eu zic ca bine ar fi sa mergeti cu o sesizare la Primar, chiar daca, dupa cum stim, intotdeauna exista stranse relatii intre cele doua entitati. Apoi, puteti sa faceti o invitatie unui ziarist de la presa locala sa constate ce si cum, iar daca continua, sunt si alte metode de a-l face sa plateasca (de altfel totul se plateste odata si odata).
Oricum sfaturile domnilor avocati mi se par deosebit de bune, asa ca puteti formula plangeri prealabile si parca vad ca miselul vine cu sarumana la dvs...
@insider,
Dar spuneti ca atunci in ianuarie 2011 "a fost de acord sa plateasca factura integrala (320 lei)". Pai ati luat banii sau nu? Ati platit factura catre furnizor sau nu?
Daca nu va dat banii si-acum va cere factura mi se pare corect si e normal sa va ceara factura. Dar de ce nu a cerut-o atunci si nu acum?
Totusi daca nu va platit, dati-le acum factura si chitanta prin care ati achitat, sa le inregistreze in contabilitatea lor si dumneavoastra sa primiti banii. Dumneavoastra nu va trebuie acea factura si puteti, eventual sa faceti o copie.
Sau discutati cu ei si prezentati-le factura ce apare acum, luna august. Sa o platesaca ei din contul lor si gata, ramaneti prieteni.
Hotul nu ne-a dat niciun ban, desi zicea ca e de acord sa o plateasca. Am platit noi factura aia catre furnizor, ca sa nu ramanem fara curent.
I-am dat factura, dar insista ca vrea o factura pe firma lui, nu pe primarie, asa cum sunt cele pe care le platim noi acum (pana ne infiintam asociatia) - texte clasice de tras de timp...
Facturile de dupa eveniment sunt mult mai mici, de cateva zeci de lei - o suta, ori pe noi ne-a pagubit cu mai mult... pe aia trebuie sa o plateasca, si la aia face nazuri. Ultima oara ne-a acuzat ca vrem sa "profitam" de el, ca el n-a consumat atata, 2 bormasini si o lampa... cica ma port cu el ca si cum l-as fi prins furand!!!

Cand imi aduc aminte de aeroterma de 2000 W, pe care probabil o lasa si noaptea, ca sa se usuce tencuiala (alta sursa de incalzire nu exista la acel parter in lucru), mi se ridica pulsul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu lumina de pe scara, va rog sugestii ellena ellena Locuiesc intr-un bloc cu scara neiluminata natural, si de aceea pe fiecare palier exista in permanenta un bec aprins, mai putin la ultimul etaj unde este ... (vezi toată discuția)
Frustrat de factura la intretinere blueauth blueauth Va salut, M-am mutat de aprox un an la bloc, si recunosc ca pana acum cateva luni nu am dat prea mare importanta listei cu cheltuielile de intretinere.De ceva ... (vezi toată discuția)
Proprietarul plătește apa rece cât înregistrează apometrul ... Magie1 Magie1 Proprietarul plătește apa rece cît înregistrează apometrul din apartament,pe scara sa înregistrat pierderi de 140 MC de apa și asociația vrea să ... (vezi toată discuția)