avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... planificare concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

planificare concediu de odihna

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:
O societate stabileste impreuna cu angajatii sai, in luna februarie a.c., concediul de odihna pentru anul in curs, care urma sa se efectueze in septembrie anula cesta. O data cu noile modificari ale codului muncii, angajatorul refuza sa le mai acorde concediul deja planificat, invocand modificarile legislative intervenite. Problema este ca toti angajatii si-au cumparat bilete de concediu in acea perioada si nu-si permit sa piarda banii reaspectivi. Ce solutii credeti ca exista pentru angajati in aceasta situatie?
Mentionez ca planificarea de concediu a fost semnata de angajati si de reprezentantii societatii.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: AndreiSRB , utilizator 13:27, 21 Noiembrie 2011
Angajatorul stie ca v-ati cumparat aceste bilete?


Angajatorul stie ca au convenit o planificare. Mai stie ca trebuie respectata aceasta planificare.
Noi toti trebuie sa respectam regulile stabilite prin legi sau conventii.
Domnul patron nu este un stapan (ceea ce se cam intampla in anumite situatii), este un manager al propriei afaceri, afacere care functioneaza cu munca UMANA (daca acest cuvant cu majuscule va spune ceva).
Motivatia domnului patron nu are acoperire legala. Daca era o crestere de activitate se putea discuta cu salariatii pentru amnarea (cel putin a o parte din ei) a CO.
Nu are nicio relevanta faptul ca angajatorul stia sau nu nu de cumpararea biletelor ...este vorba despre o planificare aprobata deja si care nu poate fi schimbata unilateral de catre angajator.
Asa zic si eu, nu are relevanta daca stia sau nu de cumpararea biletelor, important e, dupa parerea mea ca trebuie respectata planificarea sau in caz contrar sa suporte contravaloarea biletelor.....
Nu e vorba ca au mai multe comenzi in perioada respectiva ci pur si simplu nu mai vor sa dea tuturor angajatilor in acelasi timp si se foloseste de modificarile Codului Muncii care, in cazul de fata, nu se aplica.
ITM-ul il poate obliga la respectarea planificarii?
Singura institutie in stat care il poate obliga este instanta de judecata , ITM-ul poate constata incalcarea legii si il poate sanctiona pe angajator pentru incalcarea acesteia.
Cf Art 146 (2) codul muncii, angajatorul poate rechema salariatul din co, dar suporta toate cheltuielile acestuia si familiei sale si eventualele prejudicii suferite ca urmare a intreruperii co.

Ii puteti arata acest art din codul muncii si poate isi schimba decizia....

Alte discuții în legătură

Planificare concediu de odihna lungus lungus este corect ca planificarea concediului de oihna sa se faca si in mai multe etape?fiecare salalriat are de luat cate 21 zile in 2013. pot face o etapa de 10 si ... (vezi toată discuția)
Concediul edwe69 edwe69 de 1 an lucrez la un service,am o vechime de 12 ani in campul muncii iar acum a venit perioada concediilor. patronul spune ca ne da 7 zile lucratoare este ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna functionar public DS_13 DS_13 Primarul poate hotari ca efectuarea concediului de odihna a salariatului sa fie facuta in doua transe, efectuarea celei de-a doua transe fiind LA DISPOZITIA ... (vezi toată discuția)