buna ziua,
ma confrut cu urmatoarea situatie: un angajat a plecat de la locul de munca (cu tot cu telefon si cartela, care sunt proprietatea firmei si pentru care a semnat documente de primire la angajare) in data de 2. aug motivand telefonic plecarea sa prin intarzierea platii drepturilor salariale.
mentionez ca era in cunostinta de cauza ca acest lucru se va intampa, ba mai mult stia si data la care isi va incasa aceste drepturi, respectiv 10. aug; de precizat este si faptul ca intarzierea este de 30 de zile fata de data la care trebuia sa-si incaseze drepturile, precum si ca aceasta situatie a fost anuntata inca de acum circa 8 luni cand ne-am confruntat cu probleme economice si a fost solutia spre care s-a optat pentru aa se evita concedierea si reducerea salariilor; deasemenea la momentul respectiv au fost anuntati toti angajatii-inclusiv acesta care a plecat- atat despre situatia in care se afla firma cat si solutiile pe care le avem si li s-a lasat un termen de gandire de 3 zile in care sa ne comunice daca doresc sa munceasca in aceste conditii, adica nediminuarea salariilor, nereducerea personalului, insa cu plata intarziata cu maximum 30 de zile.
avand in vedere toate acestea nu inteleg gestul si nici nu stiu cum sa procedez astazi cand este termenul la care trebuie sa se prezinte pentru cercetare disciplinara.
va rog mult un sfat
va mutumesc
o zi cat mai buna
Neprezentarea salariatului la cercetarea disciplinara va da dreptul sa dispuneti sanctiuni inclusiv desfacerea contractului.
Cat priveste bunurile firmei pe care nu vrea sa le inapoieze cred ca este indicat sa va adresati politiei.
Daca nu se prezinta la cercetarea disciplinara, potrivit art.251 alin.3 C.mun., neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute de legea fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Prin urmare, daca nu se prezinta se va incheia procesul-verbal al comisiei de disciplinara cu mentiunea ca salariatul a fost convocat prin adresa nr ... / ... pentru data de ..... , acesta neprezendandu-se la data stabilita in convocare fapt ce intra sub incidenta prevederilor art.251 alin.3 C.mun.
In procesul verbal comisia va face si propunerea de sanctiune.
1. In cursul cercetarii disciplinare prealabile acesta are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in valoarea sa si sa ofere comisiei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
2. Ascultarea salariatului se finalizeaza prin "nota explicativa" pe care acesta o da. Audierea se consemneaza intr-un proces-verbal distinct, care contine intrebarile formulate de membrii comisiei si raspunsurile salariatului.
In acest caz, i se va pune salariatului intrebari legate de fapta savarsita.
va rog sa ma scuzati, dar nu inteleg.
se poate mai clar
va rog
ce intrebari sa punem, caci dupa parerea mea este vorba despre o singura intrebare: "de ce a parasit locul de munca ?"
iar raspunsul probabil va fi tot unul singur
cat despre documente ce trebuie sa-l punem sa semneze?
Absente
comancorinaadelina
Buna seara ,
Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)