avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri inainte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri inainte de casatorie

Buna ziua,

As avea si eu o intrebare: viitorul meu sot si cu mine am cumparat o casa + teren. Pe contractele de vanzare-cumparare apare doar el desi lucram ambii in strainatate. Terenul este deja intabulat pe viitorul meu sot. Urmeaza sa intabulam casa+teren. Problema este ca in acest moment noi nu suntem casatoriti, iar casa va fi intabulata doar pe el. As vrea sa stiu daca, dupa casatorie, eu voi primi drepturi egale cu el asupra acestui imobil? am auzit ca dupa 5 ani de zile, toate bunurile se considera bunuri comune? Este adevarat?
laura82 a scris:
As avea si eu o intrebare: viitorul meu sot si cu mine am cumparat o casa + teren.


Cu cat a contribuit viitorul sot ( in lei sau valuta ) si cu cat dvs. la cumparare ?

Daca aveti contributie comuna nu e normal sa fie proprietar unic viitorul sot. Daca a contribuit singur nu e normal sa fiti coproprietara pentru un bun castigat pe efortul sau. In alte tari exista un contract prenuptial in care se scrie "negru pe alb" cine cu ce a venit ca avere in casnicia nou formata. La noi nu exista. Nu stiu de ce. Probabil din saracie. Faceti un contract prenuptial de tip occidental si lamuriti lucrurile. Nu cred ca un astfel de contract nu ar fi valabil si in Romania daca respecta legile contractuale romanesti si europene.

Pe contractele de vanzare-cumparare apare doar el desi lucram ambii in strainatate. Terenul este deja intabulat pe viitorul meu sot. Urmeaza sa intabulam casa+teren. Problema este ca in acest moment noi nu suntem casatoriti, iar casa va fi intabulata doar pe el.


Cred ca e o problema de intelegere matrimoniala personala.

Bunurile dobandite inaintea casatoriei sunt bunuri proprii; daca doriti sa deveniti co-proprietar ar trebui ca inaite de casatorie viiitorul sot sa vinda catre dvs o cota parte de 1/2 din bunurile respective...in caz contrar va fi proprietar exclusiv...in cazul unui partaj, dvs puteti dovedi ca ati contribuit la cumpararea lor (ati plati rate, etc) si puteti primi o suma de bani reprezetand contravaloarea prestaiilor efectuate pentru achitarea/intretinerea respectivelor imobile.
Nu este adevarat. Ati facut o mare gresala daca ziceti ca ati contribuit in mod egal ,in schimb numai iubitul dumneavoastra e trecut in toate actele,dumnealui e proprietar de drept si dupa casatorie pentru ca apare cu un bun achizitionat inainte de casatorie si in consecinta e bun prpriu .Acum pentru linistea dumneavoastra aveti urmatoarele variante: Sa va casatoriti legitim dupa care sa mergeti la notariat sa faceti un act din care sa reiasa ca amindoi in mod egal sunteti proprietari ,s-au tot la notariat sa mergeti sa faceti un act comun din care sa reiasa fiecare cu cit a contribuit ,ca la o eventuala despartire fiecare sa-si prineasca partea .
viitorii soti pot conveni ca un imobil cumparat pe numele unuia dintre ei,dar cu contributia ambilor, sa intre sub regimul comunitatii de bunuri de la data incheierii casatoriei. Incheiati in acest sens o conventie cu viitorul sot.
laura82 a scris:
am auzit ca dupa 5 ani de zile, toate bunurile se considera bunuri comune? Este adevarat?

Nici pe departe. Bunurile de dinaintea casatoriei raman bunuri proprii.

Alte discuții în legătură

Bunuri dobandite inainte de casatorie DanielaMol DanielaMol Buna ziua, Urmeaza sa ma casatoresc in scurt timp si as dori sa ma ajutati cu unele lamuriri. Sunt proprietarea unui imobil si unor terenuri. 1. Dupa ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala - in caz de deces al unui sot (ambii soti cu copii din casatorii anterioare) AlinaIoanaMihut AlinaIoanaMihut Buna ziua! Mama mea (vaduva) urmeaza sa se casatoreasca cu un barbat divortat care are 4 copii. Cei doi viitori soti doresc sa semneze un conventie ... (vezi toată discuția)
Succesiune PARFUMATA PARFUMATA IN CAZUL DECESULUI UNUIA DINTRE PARINTI , CELALAT PARINTE POATE INSTRAINA IN VREUN FEL IMOBILUL DACA NOI COPIII ( 2 ) NU SUNTEM DEACORD ? NU AVEM FACUTE ACTELE ... (vezi toată discuția)