avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate sechestra casa parinteasca? Credit BCR fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate sechestra casa parinteasca? Credit BCR fara girant!

Am si eu niste nelamuriri cu privire la creditele personale acordate de banca

In 2008 am facut credit personal in Romania, la banca mai exact, vreo 18000€ am platit ratele aproape un an dupa care am ramas fara munca si nu am mai putut face fata. La incheiera contractului banca mi-a cerut decat contractul de munca, ultimii trei fluturasi, vechimea(toate acestea din Spania, locul unde sunt acuma) si o chitanta (gaz, curent, telefon) cum ca in casa unde sunt inregistrat in romania, casa parinteasca, locuieste cineva, sau ca cineva plateste lumina etc... Creditul era personal, fara girant, nu mi-a cerut nici un alt act al casei etc. Tatal meu, care locuia in casa decedase in toamna 2007 nelasand testament. Mama mea locuieste aici in spania cu noi, au facut casa impreuna cu tatal meu, nu au divortat, etc, nu suntem la curent cum functioneaza legile, testamentul, etc, Intrebarea este poate banca sa sechestreze casa parinteasca daca creditul a fost personal? Suntem trei frati, fratele meu este in aceeasi situatie, am fost amandoi si am facut credit in 2008, iar sora nu are nici un credit in Romania.
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2011
Alin Popescu, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:04, 12 August 2011
se poate executa silit doar cota parte din imobil care vi se cuvine in urma partajului.. Banca poate solicita instantei efectuarea procedurii succesorale.
Neplata ratelor unui credit, INDIFERENT de natura lui (garantat sau nu cu bunuri proprii) duce la executarea silita. Daca sunteti proprietar pe orice bun imobil, acesta poate fi supus executarii. Dupa decesul tatalui s-a dezbatut succesiunea? Daca da, si dv si fratele aveti o cota parte, teoretic ati putea fi executati, practic ar fi mult mai greu, datorita cotelor mamei si sorei...
Daca nu aveti bunuri, nu au ce sa execute.
Banca va poate executa silit pe orice bunuri aveti.
Banca va cere partajul daca considera oportun.
Codul civil:

Art. 699
Creditorii acelui ce renunţă în paguba lor pot să ia autorizaţia justiţiei ca să accepte succesiunea pentru debitorele lor, în locul şi rîndul său.
Într-acest caz renunţarea este anulată numai în favorul creditorilor şi numai pînă la concurenţa creanţelor lor.
Acceptarea nu se face în folosul eredelui care a renunţat.


Cu alte cuvinte, banca poate, daca vrea, sa urmareasca bunurile succesiunii, chiar daca nu ati acceptat succesiunea sau ati renuntat la ea. Cu o singura conditie: renuntarea sa se fi facut in frauda drepturilor bancii. Or, in cazul dumneavoastra, este greu de dovedit intentia de fraudare atata vreme cat, la data expirarii termenului de optiune (sase luni de la deces) dumneavoastra nu aveati calitatea de debitor al bancii, contractul de credit fiind incheiat dupa data decesului si, presupun, dupa trecerea termenului de optiune succesorala.

In aceste conditii, nu cred ca banca mai poate lua autorizatia justitiei ca sa accepte succesiunea in numele debitorelui sau, asa cum spune Codul.





Dupa deces nu s-a dezbatut nici o succesiune, lucrurile au ramas cum au fost inainte, alte bunuri nu am pe numele meu, APROPO, CAND AM FACUT CREDITUL AM PLATIT APARTE O ASIGURARE DE 200€ CARE TREBUIA SA SE OCUPE DE PLATA CREDITULUI IN CAZUL IN CARE EU NU O SA MAI POT. CE DEMERSURI AR TREBUI SA FAC CA BANCA SA NU SE ATINGA DE CASA? VA MULTUMESC ANTICIPAT, SI AM MAI AUZIT CA DUPA TRECEREA DE 3 ANI DE NEPLATA A RATELOR BANCA TE-AR LASA IN PACE, ESTE POSIBIL?

Alte discuții în legătură

Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator la bancă: ce riscă ceilalți moștenitori? elenadragoi2008 elenadragoi2008 Buna ziua tuturor Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la următoarea speță : Sunt 3 frati care au casa părintească dar fără succesiune făcută. ... (vezi toată discuția)
Sechestru pe mostenire predaioan predaioan Suntem trei frati si tatal nostru care participam la deschiderea unei succesiuni pentru o locuinta ramasa de pe urma mamei noastre.Unul din frati are o datorie ... (vezi toată discuția)
Executare silita kamy_dani kamy_dani am primit acum 2 zile un titlu executoriu de la anaf pt neplata unei amenzi judecatoresti in valoare de 5000000 lei vechi pe care nu am platit_o deoarece nu am ... (vezi toată discuția)