Absenţa nemotivată de la locul de muncă în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a dvs. Asadar, angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a dvs, în cazul în care nu respectati termenul de preaviz, absentând de la serviciu.
Buna ziua!
Daca sunt in postnatal (tocmai ce am nascut) si mai am pana pe 5 septembrie pana se termina cele 42 de zile de postnatal, iar eu doresc sa demisionez (mentionez ca sotul va intra in CCC), firma nedorind cu acordul partilor, eu pot sa imi dau de acum demisia si sa mi se considere perioada de preaviz zilele ramase pana la terminarea celor 42 de zile de postnatal? Ei vor mai fi obligati sa imi primeasca si sa imi plateasca si celalalt medical de 5 zile pe luna septembrie? Daca imi puteti da si articolul de lege sau ceva de genul asta...
Sau in cazul in care nu se poate lucrul mentionat mai sus, iar eu sa fiu obligata sa efectuez cele 20 de zile de preaviz, prin noul cod al muncii se mai pot efectua doar 4 ore/zi in preaviz?Si daca da acestea se platesc normal?
Multumesc anticipat!
1. Nu aveti cum sa va dati demisia , intrucat dvs sunteti in concediu postnatal, iar c.i.m. este suspendat.
2. Daca doriti acest lucru, trebuie sa reveniti la serviciu si sa inaintati cererea de demisie catre angajator. In perioada de preaviz, timpul de munca este cel prevazut in c.i.m. ... daca in c.i.m. aveti trecut 8 ore/zi si in preaviz veti lucra tot 8 ore/zi.
3. Daca va reintoarceti la serviciu puteti beneficia de prevederile OUG nr.96/2003 , art.17, si anume:
(1)Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, în cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de câte o ora fiecare, pâna la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-întors de la locul în care se gaseste copilul.
(2)La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3)Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ în timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4)În cazul în care angajatorul asigura în cadrul unitatii încaperi speciale pentru alaptat, acestea vor îndeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare în vigoare.