avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Zile libere fara plata
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Zile libere fara plata

As dori sa stiu de cate zile libere fara plata poate beneficia un angajat al unei primarii.Exista diferenta intre un functionar public si un contractual?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:16, 12 August 2011
Art.95 (2) din Legea nr.188/1999 prevede ca : Raportul de serviciu se poate suspenda la cererea motivată a funcţionarului public, pentru un interes personal legitim, în alte cazuri decât cele prevăzute la alin. (1) şi la art. 94 alin. (1), pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 3 ani.

HG nr.250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor
din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare

Art. 25. - (1) salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concedii fara plata, a caror durata insumata nu poate depasi 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea
urmatoarelor situatii personale:
a) sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamant, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa;
b) sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
c) prezentarea la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate.
(2) Salariatii au dreptul la concedii fara plata, fara limita prevazuta la alin. (1), in urmatoarele situatii:
a) ingrijirea copilului bolnav in varsta de peste 3 ani, in perioada indicata in certificatul medical; de acets drept beneficiaza atat mama salariata, cat si tatal salariat, daca mama copilului nu beneficiaza, pentru aceleasi motive, de concediu fara plata;
b) tratament medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel in cauza nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, precum si pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, sora, parinte, pe timpul cat acestia se afla la tratament in strainatate -, in ambele situatii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii.
(3) Concedii fara plata pot fi acordate si pentru interese personale, altele decat cele prevazute la alin. (1) si (2), pe durate stabilite prin acordul partilor.
Perioada este prevazuta la art. 95, alin. (2) din Legea nr. 188/1999 actualizata (pentru un interes personal legitim pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 6 luni).
Aveti textul integral al legii actualizat la adresa de net [ link extern ]

1. Exista diferente notabile intre regimul juridic al celor doua categorii de salariati.
Functionarii se ghideaza dupa legea 188/1999 iar ceilalti, in principal, dupa legea 53/2003.
2. Cititi respectivele si veti concluziona care este numarul acestora.
Actele vi le-am postat in sectiunea de documente utile din dreapta paginii.
george_neagu a scris:

Perioada este prevazuta la art. 95, alin. (2) din Legea nr. 188/1999 actualizata (pentru un interes personal legitim pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 6 luni).
Aveti textul integral al legii actualizat la adresa de net [ link extern ]




Cred ca ati gresit textul de lege ... perioada este cuprinsa intre o luna si trei ani ...
ART. V din Legea nr.140/2010 prevede :
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi, prevederile art. I pct. 6-25 şi ale art. VII din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 105/2009 privind unele mãsuri în domeniul funcţiei publice, precum şi pentru întãrirea capacitãţii manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unitãţile administrativ-teritoriale şi ale altor servicii publice, precum şi pentru reglementarea unor mãsuri privind cabinetul demnitarului din administraţia publicã centralã şi localã, cancelaria prefectului şi cabinetul alesului local, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 668 din 6 octombrie 2009, cu modificãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare se abrogã.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare contract de munca gildaaaa gildaaaa Am facut o cerere de suspendare contract de munca si nu mi s-a aprobat pe motiv ca POSTUL mi s-a transformat in functionar public. Functionarul public nu are ... (vezi toată discuția)
Concediu fără plată AlexandruV AlexandruV Bună seara, Lucrez într-o instituție bugetară și vreau să-mi iau concediu fără plată începând cu 1 ianuarie din motive personale. Cât timp pot ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata Ristina Ristina Cat concediu fara plata pot lua intr-un an ? Daca as dori un concediu fara plata pentru odihna, ingrijirea sanatatii, se poate numai cu o cerere catre ... (vezi toată discuția)