avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 269 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fără plată
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fără plată

Bună seara,

Lucrez într-o instituție bugetară și vreau să-mi iau concediu fără plată începând cu 1 ianuarie din motive personale.
Cât timp pot sta în concediu? Există vreo limită, se reînnoiește periodic?
Concediul de odihnă aferent anului 2018 se poate lua în ianuarie, urmat de concediu fără plată?

Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:12, 28 Noiembrie 2017
- personal contractual
HG 250/1992
(1) Salariații din administratia publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitatile bugetare au dreptul la concedii fără plata, a caror durata însumată nu poate depăși 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea urmatoarelor situații personale:
a) susținerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere în instituțiile de invatamint superior, curs seral sau fără frecventa, a examenelor de an universitar, cit și a examenului de diploma, pentru salariații care urmeaza o formă de invatamint superior, curs seral sau fără frecventa;
b) susținerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, în cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;c) prezentare la concurs în vederea ocuparii unui post în alta unitate.

(2) Salariații au dreptul la concedii fără plata, fără limita prevăzută la alin. (1), în urmatoarele situații:
a) ingrijirea copilului bolnav în vârsta de peste 3 ani, în perioada indicată în certificatul medical; în acest drept beneficiaza atit mama salariata, cit și tatal salariat, dacă mama copilului nu beneficiaza, pentru aceleasi motive, de concediu fără plata;
b) tratamentul medical efectuat în strainatate pe durata recomandata de medic, dacă cel în cauza nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatia pentru incapacitate temporara de muncă, precum și pentru insotirea sotului sau, după caz, a sotiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, sora, parinte, pe timpul cit acestia se afla la tratament în strainatate - , în ambele situații cu avizul obligatoriu al Ministerului Sănătății.

(3) Concedii fără plata pot fi acordate și pentru interese personale, altele decit cele prevăzute la alin. (1) și (2), pe durate stabilite prin acordul părților.


- functionari publici
OG 6/2007
art.22
...
(7) Celelalte prevederi ale Hotărârii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, republicată, cu modificările ulterioare, rămân în vigoare.
...

Legea 188/1999
art.95
...
(2) Raportul de serviciu se poate suspendă la cererea motivată a funcţionarului public, pentru un interes personal legitim, în alte cazuri decât cele prevăzute la alin. (1) şi la art. 94 alin. (1), pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 3 ani.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca adelin_moraru@yahoo.com adelin_moraru@yahoo.com sant personal conex la ministerul public si as dori sa stiu la cat concediu fara plata am dreptul? (vezi toată discuția)
Concediu fara plata functionar public tuilleries tuilleries Buna ziua! Va rog sa ma indrumati in urmatoarea chestiune: va rog sa imi indicati articolul de lege in baza caruia un functionar public poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata personal contractual! florinsadova florinsadova Personalul contractual din primarie are dreptul la concediu fara plata?.In ce normative sunt specificate aceste drepturi?Va multumesc. =D> (vezi toată discuția)