avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune de revendicare imobiliare sau altfel de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune de revendicare imobiliare sau altfel de actiune?

Detin in proprietate o suprafata de teren, cumparata prin metode forte incalcite si problematice de la sotia (mama mea vitrega) a tatalui meu. A facut un aranjament cu notara si nu m-au chemat la mostenire, spunand ca nu m-am prezentat si nu mi-au lasat nimic, nimic mie si surorii mele. Aceasta a obtinut apartamentul si terenul de pamant. M-am dus sa fac scandal si cu greu, am reusit sa o fac sa-mi vanda mie terenul, deoarece am zis ca la casa nu vreau sa am nici o pretentie.
Terenul care mi-a fost vandut de sotia tatalui meu decedat (mama vitrega) a fost obtinut de aceste prin TP dupa legea 18/1991, in functie de ce avea el la ROL, adica 1.1 ha teren arabil. Unchiul meu, fratele tatalui, a facut si el cerere conform legii 18/1991 si a obtinut si el 7 ha pamant arabil, dar, imi include cele 1.1 ha ale mele in cele 7 ha ale lui.
Titlul meu care are 1.1 ha, adica pamantul cumparat de la mama vitrega, este intabulat, si are facute toata documentatia cadastrala, impozitele platite la zi, TP valabil si totate actele necesare.
Aceste 7 ha nu sunt nici intabulate si nici transcrise, dar are TP valabil facut pe ele. Situatia este destul de complexa, deoarece l-am obligat pe acesta, si a dat o declaratie la Politie in care se obliga sa ma lase in pace pe proprietatea mea si sa nu ma tulbure. Eu care locuiesc in alt judet am fost lasat in pace, dar dupa 2 ani de zile, acesta iar a venit pe pamantul meu si a inceput sa-l lucreze.
Voi cauta sa mai obtin acte si sa mai dau unele detalii, deoarece nu stiu cum sa procedez in afara de a consulta un avocat si doresc macar o opinie.
Actiune in revedicare imobiliare este cea indreptatita sa ma ajute in aceasta problema?

M-am consolat cu ideea ca am fost pacalit la mostenire, dar am acum pamantul in proprietate prin acte de v-c valabil incheiate la acelasi notar :D. Pamantul meu are TP valabil, transcris, intabulat cu tot ce trebuie.

Va multumesc.
AVLIL a scris:

Astfel, revendicarea presupune sa solicitati si anularea partiala a actului unchiului, altfel el poate oricand intra inapoi daca actul ii ramane neanulat.

Si cu puterea de lucru judecat ce facem?
Nu prea exista nici o dovada ca cele 7 ha ale unchiului ar include si hectarul user-ului inafara de faptul ca unchiul sustine asta. Exista insa doua titluri care poate privesc aceleasi terenuri, sau poate nu. Dar daca unchiul chiar are dreptul la 7 ha insa a mai intrat si peste hectarul nepotului ?
Faceti o actiune in revendicare, simpla, fara complicatii de genul cerere anulare titlu. Daca unchiul se apara spunand ca are titlu pe teren ii revine sarcina de a proba ca terenul din CF-ul d-voastra este acelasi cu terenul inscris in titlul sau. Daca si numai daca se dovedeste ca este asa atunci introduceti o cerere pentru constatarea nulitatii absolute partiale a titlului si cereti suspendarea actiunii in revendicare pana se judeca aceasta. Chiar daca dureaza mai mult, cele doua cauze vor fi mai simple decat una singura (pentru judecator), puteti limita cheltuielile de judecata avansate de d-voastra (daca vrea sa probeze ca are titlu pe terenul d-voastra n-are decat sa plateasca o expertiza). Poate ca nu par lucruri importante insa de multe ori perspectiva avansarii unor sume relativ mari de bani ii cam sperie pe cei care nu prea au dreptate.
Ai dreptate, dar daca actiunea este neclara si nu cere tot... te trezesti cu o motivare in doi peri sau, mai rau, cu o minuta de toata frumusetea...
Personal, nu as indruma omul sa-si rezolve problema prin doua actiuni... chiar daca e doar probabil si nu sigur ca e necesara anularea...
As face revendicare si as cere, alternativ, diverse in subsidiar... Asta dupa ce am citit punctul tau de vedere intemeiat...
Astfel, ceri in aceeasi actiune sa probeze ca are titlu si, apoi, daca are, sa fie comparat cu al reclamantului. In cazul in care titlul paratului e eliberat gresit, ceri anularea...
E drept ca e mai complicat sa formulezi o astfel de actiune, trebuie sa fii logic si destul de scurt, dar cred ca te apara de a formula in viitor alta actiune...
Oricum, in caz ca omul are trecut si pamantul autorului subiectului in titlu, nu as lasa neanulat acel act... in parte, evident.
Consider ca e mai sigur.
In plus, autoritatea de lucru judecat e o exceptie procedurala, nu se invoca in afara instantei, asa incat, desi face dovada cu o hotarare definitiva in caz de pretentii ulterioare ale celui care a intrat abuziv, acesta vine si opune titlul lui neanulat si... sa te tii de contestatii etc. E acm aiurea, poate da loc unor hartuiri ulterioare.
Ca sa nu mai spun ca e mai probabil ca omul sa se linisteasca daca vede ca i s-a anulat actul decat daca ii ramane parcela in act dar... nu e lasat sa o foloseasca!
Ai dreptate, dar cred ca ar fi mai bine pentru cel iteresat sa ceara tot ce poate prin aceeasi actiune, macar din motive legate de timp si bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate dardor dardor deosebiri intre modificarea, anularea si nulitatea unui titlu de proprietate asupra unui imobil ioana oltean (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare si titlu de proprietate pe aceeasi suprafat de teren /proprietari diferiti MonicaH. MonicaH. Buna ziua, Am urmatoarea speta: titlu de proprietate emis in anul 2009 in baza unei sentinte judecatoresti - titular X contract vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
2 titluri de proprietate pe aceleasi suprafete rolex rolex In anul 2001 mi s/a reconstituit in baza Legii 1/2000 suprafata de 20 ha. Mi s/a intocmit Titlul de Proprietate si am inscris suprafata in Cartea ... (vezi toată discuția)