Buna,
Imi puteti spune care este legislatia impotriva celor care sparg conturi si folosesc identitatea altei persoane in scopuri personale.
Va multumesc
M.O.
Buna seara.
Pentru a primi un raspuns cat mai complet ar trebui sa ne spuneti mai pe larg despre ce este vorba. Ce fel de conturi vi se "sparg", de email, de banca online, etc.?
Una din cele mai periculoase amenintari la care este supus un utilizator de Internet este furtul de identitate. Atacurile de gen phishing si hacking, keylogger sau spy-phyishing vin de cele mai multe ori prin e-mail.
Cea mai buna metoda de evitare a furturilor prin Internet este cunoasterea pericolelor si respectarea regulilor. Pentru a se proteja de amenintari, companiile si utilizatorii trebuie sa respecte urmatoarele principii:
- sa instaleze, sa actualizeze si sa intretina aplicatiile firewall si programele de detectie a intruziunilor, inclusiv a celor care ofera protectie antivirus si antispyware
- sa foloseasca ultimele versiuni de browsere web si sa permita rularea aplicatiilor de actualizare
- sa manifeste prudenta la primirea unor mesaje e-mail in care sunt solicitate date privind conturile bancare
- sa nu transmita datele financiare sau personale prin e-mail
- sa nu deschida atasamente e-mail primite din surse necunoscute sau care nu prezinta incredere
- sa fie la curent cu ultimele noutati din domeniul securitatii IT
- folosirea de firewall individual si program antivirus pentru a preveni transmiterea de mesaje e-mail phishing precum si folosirea de browsere cu toolbar-uri de protectie
- implementarea, la nivelul retelei, a unor sisteme de detectie a intruziunilor si de protectie care sa permita monitorizarea traficului efectuat pentru a preveni trimiterea si primirea de mesaje phishing
- pe serverul gateway, instalarea de aplicatii firewall, anti-spam si antivirus pentru prevenirea trimiterii de mesaje phishing, precum si a unei solutii de verificare a domeniilor pentru a nu primi astfel de mesaje.
Furtul datelor personale (de exemplu, nume, data nasterii, numarul cardului de credit) si folosirea acestora in mod fraudulos constituie furtul de identitate. Fapta numita si "Identity theft" constituie infractiune - Legea nr. 161/2003, Titlul III privind accesul fara drept la un sistem informatic, dar in Romania nu exista totusi un sistem legislativ complet privind aceasta infractiune.
In Romania furtul de identitate este pedepsit conform Directivelor europene in vigoare, si anume Directiva UE nr. 2007/64/CE.
Atac virusi
ContSters269461
De mai mult timp PC-ul meu se viruseaza, ca si altele. In ultima vreme, este chiar suparator. Apelind la un specialist si verificind dupa IP-ul de unde au fost ... (vezi toată discuția)