avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ce este de facut in urma unui accident rutier?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ce este de facut in urma unui accident rutier?

Am avut un accident rutier intr-o intersectie. Fara vatamari. La Politie, agentul constatator, sustine ca eu sunt vinovat, chiar daca am plecat de la semafor pe culoarea verde a acestuia pt ca, cf art 101, nu am lasat sa se elibereze intersectia, motivand ca eu am intrat in celalalt autoturism in roata din spate. Cica, daca intram in fata masinii atunci celalalt conducator era vinovat. Astfel eu daca am franat si am luat de volan stanga, pentru a evita coliziunea sunt considerat acum vinovat !!! Mentionez ca celalalt conducator auto a intrat in intersectie pe culoarea rosie, si sustine ca a trecut pe verde si a mentionat in fisa de constatare ca are si un martor(care nu a fost chemat sa i se ia o declaratie, in timp ce al meu a fost chemat). In plus, a mai fost implicata o masina in accident care nu a venit la constatare. Cand am intrebat agentul constatator a zis ca e alta problema si poate nu-l intereseaza. Fapt pentru care i-am comunicat agentului constatator ca nu sunt de acord cu masura luata, acesta, consemnand in procesul verbal, iar eu am semnat in dreptul consemnarii scrise de agent(la rubrica alte mentiuni). Agentul mi-a comunicat sa-i dau o copie a politei mele RCA, iar eu am refuzat, motivand ca nu s-a lamurit inca cine este vinovatul. Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?
1. Unde trebuie depusa o contestatie?
2. Trebuie sa platesc amenda trecuta in procesul verbal?
3. Cum se vor repara masinile (d.p.d.v. al documentelor, fiecare primind cate o autorizatie de reparatie)?
4. Ce alte masuri mai trebuie luate?
5. Poate celalalt conducator sa-si repare masina(si cum?) si apoi sa ma dea in judecata pentru recuperarea contravalorii reparatiei?

Cu multumiri

S
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 17:08, 13 August 2011
Din experienta acumulata în acest domeniu vă voi răspunde la întrebari ?i în final vă voi da câteva sfaturi.
1. Unde trebuie depusa o contestatie?
Contesta?ia se depune la instan?a pe a cărei rază î?i are sediul agentul constatator (unde a avut loc accidentul) .

2. Trebuie sa platesc amenda trecuta in procesul verbal ?
Dacă nu a?i apucat să o plăti?i în cele 48 de ore, timp în care legea vă permitea să plăti?i 50% , o ve?i plăti în cazul în care vă va fi respinsă contesta?ia.

3. Cum se vor repara masinile (d.p.d.v. al documentelor, fiecare primind cate o autorizatie de reparatie)?
Asiguratorul celui găsit vinovat va plăti repara?iile celuilalt conform RCA. Celui găsit vinovat îi plăte?te asiguratorul doar în cazul în care are o asigurare CASCO.

4. Ce alte masuri mai trebuie luate?
Această întrebare trebuie precizată . (Ce fel de măsuri? Pentru ce să lua?i alte măsuri? etc.)

5. Poate celalalt conducator sa-si repare masina (si cum?) si apoi sa ma dea in judecata pentru recuperarea contravalorii reparatiei?

Oricare dintre cei doi î?i poate repara ma?ina pe banii lui ?i poate cere dezdăunarea de la cel găsit vinovat în final. Un eventual proces civil cu privire la daune nu are legătură cu eventuala cauză deschisă prin contesta?ia depusă de Dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 August 2011
Alin Popescu, administrator
Ar fi fost bine ca ambii conducatori auto sa aiba CASCO si dupa reparatia masinilor se decontau firmele intre ele. Din modul cum prezentati problema nu prea aveti castig de cauza in instanta. Puteti obtine doar o culpa comuna moment in care veti plati jumatate din paguba celuilaltparticipant la trafic iar el va plati jumatate din dauna dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto Miruna1304 Miruna1304 Buna ziua !!! Numele meu este Roxana si am nevoie de sfaturile cuiva cu cunostinte , acum 2 sapt am avut un accident auto cel cu care m.am tamponat sa spun asa ... (vezi toată discuția)
Solicitare c/val reparatie efectuata pe rca de la asigurat de catre asigurator fica fica In data de 20.06.2007 a avut loc un accident de circulatie intre 2 autoturisme , ambele suferind avarii. In acest eveniment a fost implicat soferul A si ... (vezi toată discuția)
Refuza sa dea rca-ul ContSters98245 ContSters98245 Salut, in urma cu 4 zile (31 iulie) am avut un accident in care sunt parte vatamata. Am fost la politie cu celalalt sofer si agentul constatator a constatat ca ... (vezi toată discuția)