avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... amnistia in romania
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

amnistia in romania

mai putem spera vreodata la o amnistie in romania ,odata cu schimbarea codului penal??
Desigur că mai putem spera. Câtă vreme va exista reglementată de lege , amnistia este posibilă.Doar că acest act de clemenţă are un caracter excepţional , astfel încât nu poate fi ceva previzibil.Iar schimbarea Coduui penal nu presupune neapărat şi amnistierea anumitor infracţiuni.Rămâne de văzut.
Putin probabil ca in urmatorii ani va exista vreo amnistie generala. In statele in care se acorda amnistii generale ele se acorda din motive practice, adica populatia penitenciarelor depaseste capacitatea maxima si astfel sunt eliberati cei care au comis infractiuni usoare si care nu sunt amenintari sociale.
Aveţi dreptate, dar să ştiţi că şi la noi există o suprapopulare a penitenciarelor.Iar asta în condiţiile în care deţinuţii au , prin lege, drepturi foarte largi, cum ar fi şi suprafaţa , spaţiul care ar trebui sa-i revină , mărimea spaţiului încăperilor unde se găsesc deţinuţii, suprafaţa minimă a acestora, încălzirea, iluminarea şi ventilarea, condiţii sanitare adecvate, etc.Ori în condiţii de suprapopulare vă imaginaţi că nu pot fi respectate.Din câte ştiu eu , cei care monitorizeaza condiţiile din penitenciare ne-au păsuit cumva pentru a pune lucrurile la punt.Ca să nu mai spun că ar trebui aduşi de pe ,,dincolo,, un număr mare de deţinuţi, care ar trebui să execute pedepsele în penitenciare din România, ceea ar îngreuna lucurile.Probabil că se va ,,pregăti ,, ceva,,.ªi nu neapărat se vor apuca să construiască noi spaţii de detenţie.
Eu nu cred ca in curand va mai exista un astfel de act de clementa.
Nu cred ca exista motive pentru amnistierea unor fapte si mai ales ca exista institutia gratierii personale.
Au trecut vremurile cand se dadeau astfel de acte , prin grija partidului unic , pentru reeducare comunista a cetatenilor pacatosi.
Atunci era nevoie de muncitori in productie , acum...
:offtopic:Marcello, nu vorbesc decât din punctul de vedere al cuiva care a studiat domeniul ştiinţelor penale ( care implică şi dreptul execuţional penal) , şi în temeiul unor informaţii obţinute ( pe căi oneste) de la persoane avizate.
Haideţi să vedem totuşi cum abordaţi şi dvs. problema.Cu cât mai multe opinii, cu atât putem fi mai utili pe forum :)
R. gabi are dreptate, pentru a se da o lege de amnistie ar fi necesar sp existe o situaţie specială care să o impună .Ceva similar situaţiei din 1989-90.
Ceea ce am afirmat cu privire la suprapopularea penitenciarelor este un fapt real şi care ar necesita o rezolvare.
Ultima modificare: Marți, 16 August 2011
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decret de gratiere?? lung.raluca lung.raluca Stie cineva daca se fac gratieri colective? S-a semnat decret din partea presedintelui? Se pare ca s-a anuntat la stiri despre ceva gratieri dar din pacate ... (vezi toată discuția)
Proiect de lege privind gratierea unor pedespe si amnistierea unor infractiuni Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Conform unui proiect de lege intitulat \\\\"Lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse\\\\", depus la Cameră de deputaţii ... (vezi toată discuția)
Amnistie sau gratiere colectiva melinaR melinaR buna zioa poate cineva are informatii cu privire la amnistie sau gratieri colective poate sa indura presedintela sau parlamentul si de amarati de detinuti uni ... (vezi toată discuția)