As dori sa aflu si eu niste pareri referitoare la modul in care interpretati prevederile legii 153/2011 coroborate cu HG 1588/2007.
In speta, in cazul unui imobil a carui fatada este doar partial reabilitata (cativa proprietari si-au reabilitat termic apartamentele - din bani proprii) primaria, in baza art.1 alin.(3) din L153/2011, notifica asociatia de proprietari sa ia masuri de reabilitare a fatadei (adica sa reabiliteze termic si celelalte apartamente).
Conform art.44 alin.(1) din HG 1588/2007 fatada este considerata proprietate comuna, asadar, eu am ajuns la concluzia ca toate cheltuielile ocazionate de reabilitare vor fi suportate de toti proprietarii, inclusiv de cei care si-au reabilitat deja apartamentele din bani proprii.
Considerand ca acest lucru ar fi imoral, ma intreb daca rationamentul meu nu este gresit, iar daca este corect, cum ar putea proprietarii care si-au reabilitat apartamentele din surse proprii sa isi recupereze investitia?
Mai jos sunt articolele de lege la care fac referire:
Din Legea 153/2011 Art. 1
(1) Detinatorii de orice fel ai cladirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de inchidere perimetrala, pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei si/sau afecteaza calitatea mediului inconjurator, a cadrului urban construit si a spatiilor publice urbane, in temeiul si cu respectarea legislatiei in vigoare privind calitatea in constructii si a prezentei legi, sunt obligati ca, din proprie initiativa, sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor.
(3) In situatia in care detinatorii cladirilor prevazute la alin. (1) nu iau din proprie initiativa masurile de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor, autoritatile administratiei publice locale notifica acestora obligatiile care le revin in conditiile prezentei legi. Art. 29
Detinatorii de constructii notificati:
a) isi dau acordul ori, dupa caz, hotarasc, in conditiile legii, realizarea masurilor notificate;
b) asigura sursa de finantare necesara pentru realizarea masurilor notificate;
c) contracteaza proiectarea si executarea lucrarilor de interventie, in conditiile legii;
d) organizeaza receptia la terminarea lucrarilor, precum si receptia finala la sfarsitul perioadei de garantie de 5 ani si completeaza cartea tehnica a constructiei cu documentele aferente lucrarilor de interventie executate.
Din HG 1588/2007: Art. 44. ? (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul ? partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Nu inteleg de ce trebuie sa mai plateasca cei care si-au reabilitat deja apartamentele?!
Ar fi ilegal si imoral sa mai plateasca , eventual doar pentru reabilitarea suprafetelor aferente casei scarilor si demisol, ca de alte lucrari nu beneficiaza...
Deci, conform art. 44 din HG 1588/2007 fatada blocului este proprietatea comuna indiviza a tuturor proprietarilor, deci din punct de vedere legal orice cheltuiala ocazionata cu reabilitarea acesteia trebuie suportata de toti proprietarii. Datorita faptului ca legea nu prevede exceptarea de la plata a acelor proprietari care deja si-au reabilitat suprafata de fatada aferenta apartamentelor proprii nu vad in baza a ce ar putea fi exceptati acestia de la plata.
Eu unul tind sa cred ca ar fi trebuit ca in momentul in care acestia si-au reabilitat apartamentele sa o fi facut prin asociatie iar cheltuielile sa fi fost impartite in functie de cota-parte indiviza a fiecarui proprietar din imobil.
Totodata, fatada nu este proprietatea exclusiva a nici unui proprietar asadar acesta nu poate fi obligat sa participe singur la cheltuielile pe care le ocazioneaza administrarea acesteia.
AG poate lua o hotarare prin care sa ii excepteze partial sau total pe cei care si-au izolat fatada. În rest, fara existenta unei hotarari AGA si acei proprietari trebuie sa participe la cheltuielile aferente.
Multumesc pentru raspuns, insa mai revin cu o intrebare.
Imi puteti indica baza legala prin care AGA poate da o astfel de hotarare?
Din cate am citit in HG 1588/2007 AGA poate da hotarari de exceptare a unor proprietari de la plata anumitor cheltuieli in baza art.35, insa acest articol prezinta doar un numar restrans de cazuri care nu se aplica in speta de fata.
Adica, in cazul in care AGA ar da o hotarare de exceptare a unor proprietari de la plata reparatiilor, cum s-ar proteja in instanta in cazul in care hotararea este contestata?
Imi cer scuze pentru ca scriu mesaje consecutive insa nu mai pot modifica mesajul anterior.
Cautand jurisprudenta relevanta am gasit decizia 444/19.06.2006 a Curtii de Apel Iasi referitoare la proprietate comuna indiviza. Prezint un fragment edificator:
Curtea a constatat că în mod nelegal instanţa de apel nu a reţinut aplicabilitatea art. 46 din H.G. 400/2003 potrivit căruia cheltuielile pentru lucrările de întreţinere, servicii, reparaţii la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în proprietate comună indiviză se repartizează proporţional cu cota-parte de proprietate indiviză a fiecărui proprietar.
Prin hotărârea Asociaţiei de proprietari din 28.03.2004 s-a stabilit în sarcina reclamantului-recurent obligaţia de plată a cotei de 40% din contravaloarea lucrărilor de reparaţii fără a se avea în vedere cota-parte de proprietate indiviză a recurentului, ci numai atitudinea acestuia în contractarea lucrărilor, încălcându-se astfel prevederile art. 46 din H.G. 400/2003.
Fata de caracterul expres al acestei prevederi, instanta înlatura ca nerelevante apararile intimatei privind lipsa mandatului asociatiei de proprietari în contractarea si efectuarea acestor lucrari cu rea-credinta, intimata având posibilitatea de a-si valorifica sustinerile în cadrul unei actiuni în pretentii îndreptata împotriva recurentului.
Asadar, orice decizie a AGA de a impune proprietarilor obligatii de plata fara a tine cont de suprafata comuna indiviza este ilegala. Intre timp HG 400/2003 a fost abrogata dar art.46 a fost preluat de art. 45 din HG 1588/2007 intr-o alta redactare dar producand aceleasi efecte.
Mai jos gasiti articolul 45 din HG 1588/2007 la care am facut referire:
Art. 45. ? Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate se repartizeaza proportional cu cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar, calculata in functie de suprafetele utile ale tuturor apartamentelor si ale spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta. Cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar este inscrisa in acordul de asociere. Modificarile asupra cotei-parti indivize se consemneaza in acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.
Izolatie termica
krcaludia
Buna ziua,doresc un raspuns corect.Ne.am hotarat toti locatarii sa facem izolatie exterioara.Am gasit firma, dar administratorul ne.a spus ca trebuie sa platim ... (vezi toată discuția)