avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Finantarea proiectelor de reabilitare a fatadelor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Finantarea proiectelor de reabilitare a fatadelor blocurilor - L153/2011

Buna seara,

As dori sa aflu si eu niste pareri referitoare la modul in care interpretati prevederile legii 153/2011 coroborate cu HG 1588/2007.

In speta, in cazul unui imobil a carui fatada este doar partial reabilitata (cativa proprietari si-au reabilitat termic apartamentele - din bani proprii) primaria, in baza art.1 alin.(3) din L153/2011, notifica asociatia de proprietari sa ia masuri de reabilitare a fatadei (adica sa reabiliteze termic si celelalte apartamente).

Conform art.44 alin.(1) din HG 1588/2007 fatada este considerata proprietate comuna, asadar, eu am ajuns la concluzia ca toate cheltuielile ocazionate de reabilitare vor fi suportate de toti proprietarii, inclusiv de cei care si-au reabilitat deja apartamentele din bani proprii.

Considerand ca acest lucru ar fi imoral, ma intreb daca rationamentul meu nu este gresit, iar daca este corect, cum ar putea proprietarii care si-au reabilitat apartamentele din surse proprii sa isi recupereze investitia?

Mai jos sunt articolele de lege la care fac referire:

Din Legea 153/2011
Art. 1
(1) Detinatorii de orice fel ai cladirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de inchidere perimetrala, pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei si/sau afecteaza calitatea mediului inconjurator, a cadrului urban construit si a spatiilor publice urbane, in temeiul si cu respectarea legislatiei in vigoare privind calitatea in constructii si a prezentei legi, sunt obligati ca, din proprie initiativa, sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor.
(3) In situatia in care detinatorii cladirilor prevazute la alin. (1) nu iau din proprie initiativa masurile de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor, autoritatile administratiei publice locale notifica acestora obligatiile care le revin in conditiile prezentei legi.
Art. 29
Detinatorii de constructii notificati:
a) isi dau acordul ori, dupa caz, hotarasc, in conditiile legii, realizarea masurilor notificate;
b) asigura sursa de finantare necesara pentru realizarea masurilor notificate;
c) contracteaza proiectarea si executarea lucrarilor de interventie, in conditiile legii;
d) organizeaza receptia la terminarea lucrarilor, precum si receptia finala la sfarsitul perioadei de garantie de 5 ani si completeaza cartea tehnica a constructiei cu documentele aferente lucrarilor de interventie executate.

Din HG 1588/2007:
Art. 44. ? (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul ? partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 August 2011
Gaby811, utilizator
Spuneti ca proprietarii vor plati, suporta costurile:
diferentiat in sensul ca cei care si-au reabilitat deja apartamentele platesc mai putin - sau deloc

Fiecare proprietar va plati acelasi cost pe metru patrat de S.U. daca tineti cont de lucrarea deja fcauta. In exemplul dat, daca cititi cu atentie costul este de 4 lei/mp, dar unii au platit deja o parte si vor plati acum doar diferenta. In final fiecare suporta 4 lei/mp, diferentierea facandu-se doar in functie de SU a fiecaruia.
Apoi nu exista ca vreun proprietar sa nu plateasaca "deloc", pentru ca acum asociatia face lucrari si pe terasa, aticuri, casa scarii, subsol, parti comune la care nu s-a lucrat atunci cand fiecare si-a facut reabilitarea peretelui aferent doar apartamentului sau.

Pentru a reduce riscul ca asociatia sa fie actionata in instanta de catre unii proprietari, faceti calculele, discutati metoda propusa in sedinta de comiitet, afisati tabelul cu sumele repartizate pe fiecare proprietar, dati explicatii celor care intreaba, lasati tabelul afisat o luna.
Anexati acestui tabel si devizul de lucrari sa-l vada toata lumea.
Este foarte important ca dumneavoastra, cei din conducerea asociatiei sa fiti convins ca ati facut coret, logic repartizarea costurilor si-asa aveti puterea sa dati explicatii tuturor.
Daca va este teama de orice varianta, nu o sa realizati niciodata lucrarea.
Dupa o luna, dupa explicatii date catorva care initial nu au inteles rationamentul, afisati pe lisat urmatoare de plata si incepeti sa incasati banii. Stabiliti, prin contractul cu executantul plata in rate (12-24 luni), afisati contractul si explicati proprietarilor ca pot plati in rate.
In aceasta vara am incheiat doua contracte cu plata in rate (12 rate lunare). O lucarea am terminat-o la 27 iulie si alta va incepe la 1 septembrie.
Incheiati cu rxecutantul contractul sa fie cat mai usor de suportat de catre proprietari si o sa aveti sustinerea proprietarilor. Cine conduce o asociatie trebuie sa-si asume si responsabilitatea in fata proprietarilor si sa nu stea mereu cu frica de actioonare in judecata.
Cu acest ultim comentariu, eu ma opresc aici. Dumneavoastra faceti cum credeti.
Succes!
eu vad lucrurile in felul uemator:
1- reabilitarea cuprinde in general urmatoarele lucrari :
1.1 - placare exterioara - platita la mp
1.2 - montare geamuri termopan - platita la mp
1.3 - placare terasa si subsol platitab la mp
2- toate aceste lucrari sunt trecute in devizul lucrarii
3- plata la final se va face la lucrari efectiv executate, deci nu la valoarea initiala a contractului (se vor scadea cantitatile deja executate, pe care executantul nu le-a executat)
pe cale de consecinta, cei ce au facut pe cont propriu lucrari cf. p-ct. 1.1 si 1.2 vor plati numai restul lucrarilor la cota indiviza ce le revine
Cei care au realizat reabilitarea acum trei ani, au obtinut acordul As. de Proprietari la vremea respectiva? Au izolat doar strict partile din dreptul apartamantelor sau si partile comune (casa scarii, parti din atic, din postament, etc)? Au proiect si autorizatie de construire pentru partile izolate? Nu prea cred..... Daca nu exista acceptul As. de Proprietari, nu va fie frica, nu va actioneaza nimeni in instanta , pentru ca toti acestia sunt in culpa.
Propunerea lui adriantot este cea mai buna in tot acest haloimas, se poate face oarecum ordine. Dar ATENTIE: tot acest algoritm de calcul, precum si starea fatadei (care sunt partile izolate si care nu - pozitionarea lor si dimensiunile in mp) trebuie riguros descrise in procesul verbal al AG prin care se hotareste inceperea lucrarilor, aprobat de toata lumea, pentru a nu exista discutii ulterioare. Nimic nu trebuie sa fie netransparent, altfel, cand e vorba de bani multi, ca in cazul reabilitarilor, oamenii sar imediat in sus. Trebuie sa li se explice foarte clar algoritmul, sa inteleaga.
Si in plus, e nevoie de putina autoritate. Cand oamenii simt indoiala in glasul administratorului, cand nu simt siguranta din spatele unei fraze gen "asa este legea si o respectam" , incep discutiile.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Izolatie termica krcaludia krcaludia Buna ziua,doresc un raspuns corect.Ne.am hotarat toti locatarii sa facem izolatie exterioara.Am gasit firma, dar administratorul ne.a spus ca trebuie sa platim ... (vezi toată discuția)
Parti comune asociatia proprietari leone67 leone67 In cazul in care se reabiliteaza termic un intreg condominiu, cheltuielile se repartizeaza pe cota parte indiviza? In cazul in care fiecare proprietar isi ... (vezi toată discuția)
Reparatie fatada imobil arasgata arasgata Este normal ca la reparatia fatadei imobilului sa se imparta plata intre apartamente dupa cota parte indiviza, chiar daca apartamentele cu aceeasi cota parte ... (vezi toată discuția)