avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflictul de munca e litigiu de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflictul de munca e litigiu de munca?

Se aplica legile urmatoare in sensul ca litigiul de munca are ca obiect...

Codul muncii
ART. 281 -Definire

Jurisdictia muncii are ca obiect solutionarea conflictelor de munca cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale sau, dupa caz, colective de munca prevazute de prezentul cod, precum si a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod.

ART. 284 - Competenta materiala si teritoriala
(1) Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor stabilite conform Codului de procedura civila.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:24, 14 August 2011
Buna dimineta

raporturile de dreptul muncii din punct vedere substantial sunt intradevar guvernate de catre legea generala aplicata in materie si anume Codul muncii, procedural dupa cum se stie "codul de procedura civila" reprezinta dreptul comun pentru conflictele de munca.

Cu respect
Conflict de munca = conflictul dintre angajati si angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca sau de serviciu. Conflictele de munca pot fi colective sau individuale.

Conflict individual de munca = conflictul de munca ce are ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii care decurg din contractele individuale si colective de munca ori din acordurile colective de munca si raporturile de serviciu ale functionarilor publici, precum si din legi sau din alte acte normative. De asemenea, sunt considerate conflicte individuale de munca urmatoarele:
(1) conflictele in legatura cu plata unor despagubiri pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de parti prin neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor stabilite prin contractul individual de munca ori raportul de serviciu;
(2) conflictele in legatura cu constatarea nulitatii contractelor individuale de munca ori a unor clauze ale acestora;
(3) conflictele in legatura cu constatarea incetarii raporturilor de serviciu ori a unor clauze ale acestora.

Conflictele individuale de munca se solutioneaza de catre instantele judecatoresti. Competenta materiala a acestora este prevazuta de Codul de procedura civila , iar competenta teritoriala este reglementata prin Codul Muncii si Legea nr.62/2011.

Dispozitiile Codului Muncii si ale Legii nr.62/2011 referitoare la procedura de solutionare a conflictelor individuale de munca se completeaza in mod corespunzator cu prevederile Codului de procedura civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce obiecte (ale dosarelor de la tribunal) pot face obiectul materiei litigii de munca? aidu aidu Vreau sa caut pe pagina tribunalului... si e extrem de anapoda - trebuie sa le iau la rand. Am identificat pana acum drepturi banesti, obligatie de a face, ... (vezi toată discuția)
Concediere in conflict de munca AureliaStamate AureliaStamate 1. Declanseaza depunerea (de catre angajat) unei plangeri la ITM un confilict de munca? 2. Este adevarat, ca in timpul unui conflict de munca salariatul nu ... (vezi toată discuția)
Conflicte de munca de drept maya87 maya87 Buna ziua! As vrea sa va intreb care este prima instanta la care trebuie sa inaintez o cerere in cazul existentei unui conflict de munca de drept? De ... (vezi toată discuția)