avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Inchiriere apartament in baza clauzei de habitatie ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Inchiriere apartament in baza clauzei de habitatie viagera.

In anul 2002 am cumparat pentru fiica mea un apartament si in contractul de vanzare cumparare am pus clauza de habitatie viagera. Intre timp, fiica mea s-a imbolnavit, nu mai poate lucra si in prezent locuieste la noi, la parinti. Intrebarea este, daca pot, ca in baza clauzei de habitatie viagera si cu acordul fiicei, sa inchiriez apartamentul, iar titularul contractului de inchiriere sa fiu eu, pentru a plăti impozitul legal. Se impune acest lucru, intrucat fiica mea neavând venituri, a fost asigurată medical, cu plata directă CAS, conform legii, iar această chirie, mai mult ar complica situația.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 18:52, 28 August 2011
Bineinteles ca se poate.
Fiica dvs are uzufruct viager, dvs aveti proprietatea si sigur ca se poate.
Potrivit dispozitiilor art.572 alin.2 si 573 Cod Civil, dreptul de abitatie poate fi inchiriat doar partial, de catre titularul sau, doar pentru partea de locuinta pe care nu o foloseste.
liliana-caisin a scris:

Bineinteles ca se poate.
Fiica dvs are uzufruct viager, dvs aveti proprietatea si sigur ca se poate.

Adica, proprietarul sa isi inchirieze lui insusi ?! :O
Sunteti sigura de ceea ce spuneti ?

Acordul fiicei (despre care presupun ca este nuda proprietara si nu rezervatara dreptului de abitatie) se poate materializa cu ajutorul unei procuri speciale prin care va imputerniceste sa inchiriati apartamentul oricui considerati oportun (persoane fizice/juridice), in conditiile pe care le veti considera convenabile la un moment dat.
liliana-caisin a scris:

Bineinteles ca se poate.
Fiica dvs are uzufruct viager, dvs aveti proprietatea si sigur ca se poate.


Eu am inteles invers: fiica e proprietar iar tatal(?) are uzufruct viager.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de habitatie ion luca c ion luca c Tatal meu a cumparat impreuna cu a doua lui sotie un apartament pe numele meu si cu drept de habitatie al lor pana la sfarsitul vietii. Nu sunt alte clauze ... (vezi toată discuția)
Desfacerea unui contract de vanzare cumparare cu habitatie viagera dragaeugen dragaeugen in anul 2014 mi-am vandut apartamentul proprietate personala,cumparat inainte de a ma casatori,fiind in divort cu sotia ,am cumparat cu banii obtinuti un alt ... (vezi toată discuția)
Legat de dr. de uzufruct Lisimah Lisimah Buna seara,situatia mea este urmatoarea:bunicul urmeaza sa vanda un imobil(casa) si sa cumpere un alt imobil(apartament) de la aceeasi persoana,urmand a-mi ... (vezi toată discuția)