avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de habitatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de habitatie

Tatal meu a cumparat impreuna cu a doua lui sotie un apartament pe numele meu si cu drept de habitatie al lor pana la sfarsitul vietii. Nu sunt alte clauze contractuale.Tatal meu a decedat in Ianuarie . Care sunt drepturile mele ca propietar si ale sotiei decedatului in aceste conditii. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ion luca c , utilizator 18:26, 5 Iunie 2010
Buna ziua !
Drepturile sotiei tatalui dvs. decedat sunt cele prevazute in contractul de vanzare-cumparare si anume dreptul de abitatie . Dvs. sunteti proprietar si puteti dispune in orice mod de acel imobil , cu respectarea dreptului de abitatie al sotiei decedatului .
Dreptul de abitatie reprezinta o varietate a dreptului de uzufruct care are ca obiect o constructie cu destinatia de locuinta. Titularul dreptului de abitatie dobandeste dreptul de a folosi o locuinta care apartine unei alte persoane numai pentru nevoile lui si ale familiei sale.
Dreptul de abitatie poate fi constituit prin conventia partilor: fie printr-un act separat care are ca obiect instituirea unui drept de abitatie viagera, fie printr-un contract care are si un alt obiect.
Proprietarul locuintei asupra careia a fost constituit un drept de abitatie nu are dreptul sa foloseasca locuinta fara acordul Titularului pe toata perioada in care subzista dreptul de abitatie.

Pe de alta parte, Titularul nu este indreptatit sa cedeze si/sau sa inchirieze dreptul sau unei alte persoane, fiind prin excelenta un drept strict personal. De la aceasta regula exista o singura exceptie si anume: Titularul poate sa inchirieze unei alte persoane partea din casa in care nu locuieste, ceea ce presupune ca Titularul foloseste locuinta in scop personal, dar prin vointa sa isi limiteaza acest drept la doar cateva incaperi
As vrea sa mentionez faptul ca din actul de vanzere cumparare nu reiese ca tatal meu a cumparat apartamentul ci eu. Ma gandeam ca prin nefericitul deces al tatalui voi putea folosi 1/2 din apartament.Actualmente ,mama vitrega a adus in locuinta o fica din alta casatorie si doi nepoti cu care nu am nici un fel de afinitati,si ma doare sufletul cind ma gindesc cum va ajunge acel apartament. Deci; prin decesul unuia din titularii dreptului de abitatie nu-mi revine dreptul de folosinta a acelei parti?Va multumesc .
Pe durata dreptului de abitatie, nudul proprietar ( dvs.) nu are dreptul sa foloseasca locuinta fara acordul titlularului dreptului de abitatie, singurul indreptatit sa exercite atributul folosintei locuintei.
Art. 572 alin. (2) Cod civil permite titularului dreptului de abitatie sa inchirieze altei persoane partea din casa pe care nu o locuieste.

La decesul mamei vitrege va veti consolida dreptul de proprietate.
Din pacate, decesul unui titular de abitatie nu consolideaza dreptul la 1/2. Trebuie sa mai asteptati.
adutescu a scris:

Pe durata dreptului de abitatie, nudul proprietar ( dvs.) nu are dreptul sa foloseasca locuinta fara acordul titlularului dreptului de abitatie, singurul indreptatit
La decesul mamei vitrege va veti consolida dreptul de proprietate.
Din pacate, decesul unui titular de abitatie nu consolideaza dreptul la 1/2. Trebuie sa mai asteptati.

Va multumesc pt raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abitatie ion luca c ion luca c Detin un apartament cu drept de abitatie al tatalui,,acum decedat, si al sotiei acestuia,in viata. Sotia decedatului are dreptul sa inchirieze sau sa ieie in ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament in baza clauzei de habitatie viagera. teachlib48 teachlib48 In anul 2002 am cumparat pentru fiica mea un apartament si in contractul de vanzare cumparare am pus clauza de habitatie viagera. Intre timp, fiica mea s-a ... (vezi toată discuția)
Drept la locuinta pentru sotul mamei mele in cazul decesului ei ANDRAX ANDRAX Va expun urmatoarea situatie si va rog sa-mi dati solutia cea mai la indemana , conform legii , bine-nteles! In urma decesului tatalui meu natural , am facut ... (vezi toată discuția)