avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPT LA LOCUINTA PENTRU SOTUL MAMEI MELE IN CAZUL ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPT LA LOCUINTA PENTRU SOTUL MAMEI MELE IN CAZUL DECESULUI EI

Va expun urmatoarea situatie si va rog sa-mi dati solutia cea mai la indemana , conform legii , bine-nteles! In urma decesului tatalui meu natural , am facut dezbatere succesorala , mama a renuntat in favoarea copiilor , locuinta urmand sa revina , dupa decesul mamei mele , in mod egal , copiilor. Anul acesta , mama s-a recasatorit, acualul ei sot investind foarte mult in casa care ne va reveni noua dupa decesul mamei. Intrebare: in cazul in care mama va deceda inaintea sotului ei (tata vitreg pentru noi) , ce act putem intocmi , cat dansa mai este in viata , astfel incat , actualul sot sa poata locui singur , linistit , pana intervine si decesul sau , in casa mostenita de noi , copii? Mentionez ca, din respect pentru actualul sot al mamei mele, vreau sa intocmesc un act notarial , pentru a-i da siguranta unei batraneti linistite , fara a se gandi ca in timp ne-am putea schimba si l-am da afara din locuina in cazul decesului mamei mele.
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
ANDRAX, utilizator
dvs impreuna cu sora aveti o cota minora din partea care v-a revenit dupa decesul tatalui dvs. mama dvs are procentul majoritar.in cazul decesului mame dvs tatal dvs vitreg va mosteni 25% din bunurile mamei dvs ca sot supravietuitor.
Sa constituiti in favoarea tatalui vitreg un drept de abitatie viagera .
Vedeti art 565-572 din Codul civil.
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
ContSters47264, utilizator
Acum nu-i nici o problema pt sotul mamei are deja un drept de a locui;
Dupa moartea mamei ii puteti face una din voi sau amandoua,un ctr de comodat(imprumut de folosinta) cu obligatia de a plati toate cheltuielile de intretinere,reparatii, de a conserva bunurile din casa,,, etc............. se completeaza dupa caz ;
art 572 codul civil
Cel ce are un drept de abitatiune pe o casã poate sedea într-una cu familia sa, chiar de n-ar fi fost însurat la epoca când i s-a dat acest drept.
Cel ce are dreptul de abitatiune poate închiria partea casei ce nu locuieste.
In rest doar sa-i vindeti una din voi partea de mostenire,sau sa-i donati dar daca el are mostenitori..............nu-i bine, si imediat la cateva zile el sa va faca un testament ., ca dupa moartea lui sa va revina partea din bun cedata(donata sau vanduta)
Va multumesc pentru raspunsul primit. Cu scuzele de rigoare , mai adaug cateva lamuriri suplimentare. Eu voi pleca pentru un timp indelungat din tara, probabil ma voi stabili definitiv intr-o tara nordica si vreau sa las totul clarificat. Deci , acest drept de abitatie viagera constituit in favoarea tatalui vitreg , il pot face saptamana viitoare inainte de plecarea din tara ? El avand un fiu din alta casatorie , acest fiu poate pune in pericol certificatul meu de mostenitor ? Adica , in baza acestui drept de abitatie obtinut de tatal sau , sa-mi interzica sa intru in casa si curtea care imi apartin de fapt ? Cu respect , ANDRAX.
:offtopic:@mihaela dragomir, in primul rand ,.postarea mesajelor consecutive contravine regulamentului acestui forum.
Apoi, ne dorim ca cei care activeaza in aceasta comunitate virtuala sa aiba o atitudine colegiala si de respect, nu aroganta.
Eu sfatuiesc userul sa se adrezeze unui notar pentru a fi sfatuit asupra modalitatii prin care tata vitreg sa poata locui in casa dupa decesul sotiei.

Alte discuții în legătură

Buna seara, numele meu este cristina. in acest moment mama mea ... ZCristina33 ZCristina33 Buna seara, numele meu este Cristina. In acest moment mama mea este ff bolnava la spital. In cazul in care mama decedeaza, asi dori sa stiu ce drepturi are ... (vezi toată discuția)
Drept de habitatie ion luca c ion luca c Tatal meu a cumparat impreuna cu a doua lui sotie un apartament pe numele meu si cu drept de habitatie al lor pana la sfarsitul vietii. Nu sunt alte clauze ... (vezi toată discuția)
Habitatia viagera Munteanu Gina Munteanu Gina Buna seara, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns. Mama mea are probleme psihice si eu sunt tutorele ei legal. Daca eu si mama cumparam in comun o ... (vezi toată discuția)