avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am incredintat masina unei persoane despre care nu ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am incredintat masina unei persoane despre care nu stiam ca nu poseda carnet de sofer

totul a inceput sambata seara eram la un bar la o discoteca intalninduma cu cativa prieteni acestia miau spus sa mergem intrun alt sat in apropiere,eu am refuzat pentru ca am baut si nu ma risc sa conduc asa,la care acestia 2 miau spus ca conduc ei pana acolo.Iam intrebat dak au permis si unul a spus ca are doar ca nul are la el iar celalalt ca nu,prost fiind am acceptat #-o pe drum acesta care a spus ca are carnet a facut o manevra din care masina sa rasturnat peste cap in sant,la venirea politistilor am aflat ca acesta nu poseda carnet de sofer si avea o imbibatie de 0,87 in aer expirat acesta a dat declaratie ca el a condus dar akm mie frica ca poate nu imi va plati prejudiciul pe masina va rog ajutatima nush ce sa fac.precizez ca a fost pe un drum comunal drept fara alte masini implicate doar a mea care e praf si nu se mai poate repara....iar mie mie rupta mana dreapta in 3 locuri si cel care a condus si celalalt nu au patit nik
Ultima modificare: Duminică, 14 August 2011
bodan24, utilizator
Cel mai recent răspuns: adrianbostan , utilizator 19:10, 30 Noiembrie 2017
va rog frumos ajutatima un avocat sau cineva care cunoaste mai bn legea va rog raspundetimi
bodan24 a scris:

si eu akm raman si cu mana rupta si fara masina?:(

si cu dosar penal. risti inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

Art.86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(2) se sanctioneaza si persoana care încredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla în una dintre situatiile prevazute la alin.(1) sau (2) sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
Ultima modificare: Duminică, 14 August 2011
dannyel_dobre2, utilizator
da ms de ajutor nu ma simt si asa destul de rau akm ati reusit sa ma faceti sa ma simt si mai oribil....cum adik persoana care a condus fara permis e major are 25 de ani nu e minor sa zici ca saracu nu a stiut ce face,adik el nu pateste nik pt ce a facut??eu ma aleg si cu dosar si mana rupta si masina praf si el incontinuare merge la distracti si cere si masina lu altii sa leo faca praf plus ca mai are o antecedenta similar ca in cazul meu de care am aflat tot la politie...nu mi se pare corect plus ca si eu ma aflam sub influenta bauturilor alcoolice,ROG FRUMOS UN SFAT DE LA UN AVOCAT DAK EXISTA PE FORUMUL ACESTA!!am fost si la medicul legist si am luat o adeverinta cu 60 de zile de spitalizare deci va puteti da seama in ce stare imi este mana,nu e doar o simpla ruptura.Ma nenorocit pe viata va rog frumos domnilor avocati raspundetimi doar de asta e situl avocatnet vreau dreptate va rog ajutatima
Ultima modificare: Luni, 15 August 2011
bodan24, utilizator
multumesc dar am rezolvat deja problema oricum va multumesk de ajutor :)
Stimate domn,
Chiar daca ati rezolvat intr-un mod pe care am fi si noi, juristii, curios sa il aflam, in interesul unei reale discutii juridice, am pentru dvs. urmatoarele raspunsuri:
1. Cu dosar penal pentru incredintarea unui autovehicul celui care v-a spus ca are permis desi nu avea nu va veti alege. Aia e sigur. Textul indicat de userul dannyel retine un termen esential, respectiv "cu stiinta". Daca dvs. nu stiati ca respectivul nu are permis fapta nu va este imputabila din punct de vedere penal fiindca ea trebuie comisa cu intentie. Nu aveati obligatia sa ii cereti respectivului sa va dovedeasca sustinerile aratandu-va permisul, cu atat mai mult cu cat v-a spus ca e acasa (lucru care nu avea de ce sa fie dubios pentru dvs. atata timp cat el nu era cu masina).
2. Daca stiati ca respectivul e sub influenta alcoolului si i-ati incredintat totusi masina, aici textul legal ar fi aplicabil, daca il cititi, deci dosar penal din acest punct de vedere ati putea avea. Daca nu stiati ca bause, atunci se aplica situatia de la punctul 1.
3. In oricare dintre ipoteze, respectivul ar trebui sa va despagubeasca pentru masina si pentru mana rupta (cheltuieli de spitalizare etc.). Daca aveti peste 10 zile de ingrijiri medicale, conform unui certificat medico-legal pe care ar trebui sa vi-l scoateti (si aveti fiindca o mana rupta se vindeca in minim 6 saptamani din vagile mele cunostinte medicale), puteti sa ii faceti conducatorului auto plangere penala pentru vatamare corporala din culpa (art. 184 Cod penal) si pe aceasta cale sau pe cale amiabila sa va recuperati toate cheltuielile, chiar si daune morale la urma urmei.
4. Prejudiciul se poate recupera si pe cale civila dar tine poate mai mult un astfel de proces si e generator de costuri (taxe de timbru).
5. Nu, nu oricine de pe acest forum va va recomanda ca e de musai sa va luati avocat. Practic, daca pe acest forum ati primi un raspuns complet si corect juridic, restul il face procurorul si judecatorul. E adevarat, daca dispuneti de anumite sume de bani, e recomandabil sa cereti cel putin o consultanta juridica platita unui avocat specializat in penal. Dar nu e absolut necesar, ci doar recomandabil. Respectiv, e la latitudinea dvs.
Off topic:
1. Prezentul forum e dedicat unor discutii juridice, cel putin eu ca si consultant asa il percep. Judecati de valoare de genul "tu esti de vina, ce despagubiri mai vrei", nu isi au locul aici pentru simplul fapt ca cei care cer consultanta nu isi doresc o dojeana parinteasca, ci o solutie juridica, fie ea si in defavoarea lor. Inteleg buna intentie a utilizatorilor nejuristi de a ajuta, insa persoane necalificate (ingineri, someri etc.) sunt rugate sa se abtina de la a mai oferi astfel de "consultanta juridica". Mai mult strica decat ajuta (a se vedea disperarea omului inainte sa isi rezolve singur problema, disperare izvorata din raspunsurile primite).
2. Revin si intreb: moderatorii, nimic? E democratie, nu anarhie, cred. Chiar e ok sa raspunda oricine la orice subiect, oricum? Imi scuzati supararea, dar in conditiile astea ramane cum am mai stabilit: mult, nu conteaza cum.

Alte discuții în legătură

Am condus microcar fara permis BogdanMH BogdanMH In data de 17.01.2014 am condus o masina marca Microcar, inmatriculata ca moped, si am fost oprit de politie. Am fost dus la sectie, impreuna cu proprietarul ... (vezi toată discuția)
Incredintarea autotorismului unei persoane care nu poseda permis de conducere golanul golanul am incredintat masina unei persoane care m-a mintit ca poseda permis de conducere si care se afla sub influenta alcoolului , la fel ca si mine.am fost opriti ... (vezi toată discuția)
Accident cu masina imprumutata, sofer fara permis, raspunderea proprietarului oliviu 35 oliviu 35 Ce se poate intampla daca eu am dat masina unui tanar de 24 de ani fara sa stiu ca nu are permis el facand accident pe un drum pe camp disrtugand masina , ... (vezi toată discuția)