avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CUM SE MUTA UN PROCES?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CUM SE MUTA UN PROCES?

Cum pot muta un dosar de partaj fara copii intr-un alt judet;localitate -dosarul fiind spre final?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:26, 15 August 2011
Art. 37 Cod procedura civila:
"Când una dintre părţi are două rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv printre magistraţii sau asistenţii judiciari ai instanţei, cealaltă parte poate să ceară strămutarea pricinii la o altă instanţă de acelaşi grad.

Strămutarea pricinii se mai poate cere pentru motive de bănuială legitimă sau de siguranţă publică. Bănuiala se socoteşte legitimă de câte ori se poate presupune că nepărtinirea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurării pricinii, calităţii părţilor ori vrăjmăşiilor locale. Constituie motive de siguranţă publică acele împrejurări care creează presupunerea că judecata procesului la instanţa competentă ar putea produce tulburarea ordinii publice"
.Art. 38 Cod procedura civila:
" Strămutarea pentru motiv de rudenie sau afinitate trebuie cerută mai înainte de începerea oricărei dezbateri; cea întemeiată pe bănuială legitimă sau pe siguranţă publică se poate cere în orice stare a pricinii.

Strămutarea pentru siguranţă publică se poate cere numai de către procurorul de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie."
Conditiile de stramutare sunt extrem de stricte. De ce doriti stramutarea dosarului?

Art. 37 alin. (1) si (2) Cod. p. civila stipuleaza cele trei cazuri de admisibilitate a cererii: cand una dintre parti are doua rude sau afini pana la gradul IV inclusiv, printre magistrati (si, apreciem noi, asistenti judiciari) ai instantei, pentru motive de banuiala legitima sau pentru motive de siguranta publica (aceasta din urma putand fi ceruta doar de procurorul de pe langa Curtea Suprema de Justitie).
giovani a scris:

Cum pot muta un dosar de partaj fara copii intr-un alt judet;localitate -dosarul fiind spre final?


În anumite situaţii în care judecarea în bune condiţii a unei pricini este pusă sub semnul îndoielii, legea permite strămutarea pricinii la o altă instanţă decât cea care, în mod normal, ar fi competentă să o judece.
Strămutarea pricinilor, de la o instanţă la alta, intervine în cazurile arătate de lege, ori de câte ori judecata în bune condiţii a pricinii la instanţa competentă, care a fost sesizată ar putea fi periclitată, datorită unor împrejurări de natură a pune sub semnul îndoielii obiectivitatea şi prestigiul instanţei.
Potrivit art.37 c.pr.civ., strămutarea unei pricini de la o instanţă la alta de acelaşi grad, poate fi dispusă în următoarele 3 situaţii :
a) când una din părţi are două rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv printre magistraţii instanţei;
b) pentru motive de bănuială legitimă;
c) pentru motive de siguranţă publică.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot cere stramutarea pricinii daca aparatorul partii este un influent om politic? 7toto 7toto Daca aparatorul unei parti este un influent om politic in bistrita pot cere judecarea procesului civil in alt judet? In ce conditii pot cere acest lucru? (vezi toată discuția)
Stramutare proces geco geco Buna ziua. Se poate cere recursul la o alta Curte de apel dintr-un judet diferit de al Tribunalului in care s-a judecat pe fond?Unde se face o eventuala ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie alimentara dorin77 dorin77 Buna ziua , va rog sa imi spuneti cum se poate stramuta un proces de majorare pensie alimentara , fosta mea sotie fiind avocat practicant in baroul in care ... (vezi toată discuția)