avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Creanta unei firme preluata de o noua firma
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Creanta unei firme preluata de o noua firma

Buna ziua,

Ma lovesc de urmatoarea situatie: Firma X Srl are o datorie ramasa din 2010. Momentan am aflat ca aceasta firma se afla in procedura de faliment si am fost invitat la Masa Credala. Ideea este ca patronul firmei X srl si-a infiintat o noua firma, Y Srl. Acesta imi cere sa stornez facturile dupa X srl si sa refacturez pe firma noua pentru a-mi plati datoria. Acest lucru este corect? Daca nu, ce ma sfatuiti sa fac?

Precizez ca domeniul de activitate a firmei noastre este transportul de marfuri iar fiecare factura pe X srl are borderou de transport si CMR.
e in regula. este vorba de o cesiune de creanta reglementata de legislatia civila..

Exista riscul ca odata stornate facturile ..sa se anuleze datoria si sa nu mai aveti nicio pretentie de a incasa acesti bani.
Refaceti contractele pe noua firma (daca exista contracte) si..numai dupa ce semnati aceste contracte, intocmiti noile facturi (semnate si stampilate de primire-administrator), numai atunci stornati vechile facturi.
sau...in baza unui contract de "cesiune de creanta" ...semnat de ambele parti...

exista contracte iar clientul este dispus sa semneze un nou contract cu firma nou infiintata. problema este ca varianta propusa de el nu vad cum as putea sa imi justific prestarea serviciului catre firma Y? exista o explicatie intr-adevar, dar pentru factura nu avem documente justificative, iar in cazul unui control se poate aprecia ca fiind o operatiune fictiva. este deasjuns contractul de cesiune a creantei?
Nu este o problema ca firma nou infiintata (Y) nu are nicio datorie catre firma veche (X). Nu inteleg cum ar putea sa se faca o cesiune de creanta?
Lipsa creantei poate fi o problema pentru cele 2 firme X si Z dar nu va afecteaza pe dvs. Asta nu va opreste sa va inscrieti la masa credala a firmei in insolventa dar sunt mai slabe sansele sa obtineti acolo ceva...

Alte discuții în legătură

Creanta unei firme preluata de o noua firma robertdrilea robertdrilea Buna ziua, Ma lovesc de urmatoarea situatie: Firma X Srl are o datorie ramasa din 2010. Momentan am aflat ca aceasta firma se afla in procedura de faliment ... (vezi toată discuția)
Insolventa - cesiune creanta traian23 traian23 Buna dimineata ! Este posibila cesionarea de creanta de catre o firma aflata insolventa catre unul din creditorii sai inscrisi la masa credala in ceea ce ... (vezi toată discuția)
Deducere tva platit ca avans firma intrata in faliment ulterior radiata din registrul comertului Florin111 Florin111 Am urmatoarea situatie : societatea X a platit integral o factura de avans cu tva-ul aferent societatii Y .Ulterior societatea X si-a dedus tva-ul aferent din ... (vezi toată discuția)