avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere tva platit ca avans firma intrata in faliment ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere tva platit ca avans firma intrata in faliment ulterior radiata din registrul comertului

Am urmatoarea situatie : societatea X a platit integral o factura de avans cu tva-ul aferent societatii Y .Ulterior societatea X si-a dedus tva-ul aferent din alte facturi emise catre societati terte .Societatea Y a platit statului TVA-ul incasat de la societatea X. Dupa cateva luni societatea Y a intrat in insolventa fara a executa prestatia pentru care X a platit avans (cu tva ) si fara ca factura de avans sa fie stornata (returnat avansul) .Factura de avans a ramas la masa credala. Dupa cativa ani ,pronuntandu-se falimentul ,societatea Y a fost radiata din Registrul Comertului . Intrebarea este :
1. Ce se intampla cu TVA-ul achitat de societatea X societatii Y dupa radierea societatii Y in conditiile in care societatea X nu a recuperat nimic din factura de avans ramasa la masa credala ? Mai datoreaza societatea X tva-ul aferent facturii de avans pe care l-a achitat o data cu plata facturii de avans sau nu ? In mod logic as opina ca nu in baza principiului ca nu se poate plati aceeasi taxa de 2 ori ,dar astept un raspuns calificat in baza vreunui articol de lege eventual .Va multumesc mult !
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: viorel55 , utilizator 10:35, 23 Iunie 2018
Aveti cf Cod Fiscal dreptul sa apelati la autofacturare, adica factura storno sa o faceti chiar dumneavoastra in contul furnizorului falimentat, cu toate documentele explicative in spate.
Mda , raspunsul dvs chiar nu ma ajuta ! Daca se face factura de storno se incarca firma X cu TVA de plata pe care desi nu o sa-l incaseze niciodata de la firma radiata il datoreaza desi ea l-a platit o data firmei Y . Ideea e ca acel TVA deja platit o data cu achitarea facturii de avans sa nu mai fie datorat inca o data ! Daca aveti vreo idee in acest sens ar fi binevenita !
Da ! Acum am citit mai atent. Nu retinusem ca factura fusese platita. Adica furnizorul a emis o factura de avans pe care dumneavoastra ati si platit-o. TVA platita s-a recuperat din tva colectata dela clientii terti adica ati platit tva colectata mai putin cu acea valoare . Corect ? Valoarea avansului fara tva se descarca pe cheltuieli deductibile in cazul dumneavoastra. De ce ziceti ca se mai datoreaza odata tva-ul acelui avans ? De unde ?
Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2018
viorel55, utilizator
Corect la prima dvs . intrebare ! Fiindca firma Y a intrat in insolventa , nu si-a achitat contraprestatia pentru care X i-a platit avans (inclusiv tva pe care ulterior l-a compensat cu terti ) ,s-a pronuntat falimentul firmei Y ,firma Y a fost radiata din registrul comertului .O contabila mi-a spus ca firma X ar mai datora o data TVA-ul ,fiindca nu s-a realizat tranzactia purtatoare de tva . Sunt niste reguli referitoare la tva cand firma debitoare dupa pronuntarea falimentului e radiata din reg. comertului .De ex. la o factura de marfa de 119 lei din care tva 19 lei ,ramasa la masa credala ,intrucat firma sa zicem X n-a incasat in fapt niciodata vreun ban din factura poate deduce tva in valoare de 19 lei .Ei ,problema e ce se intampla cu o factura de avans ramasa la masa credala dupa radierea firmei Y .Mintea mea nu poate sa accepte ideea ca firma X sa ramana datoare TVA-ul deja platit ,fiindca ar fi o dubla impunere sau s-ar plati acelasi lucru de 2 ori .Eu ca educatie sunt jurist desi n-am profesat niciodata , nu expert contabil ,ca si jurist nu pot pricepe asta ,adica firma x de buna credinta plateste unui jeg care o lasa aproape de faliment , jegul nu isi realizeaza contraprestatia ,nici nu returneaza avansul si dupa ce e radiat jegul ,firma deja nenorocita o data de jeg mai datoreaza ce a mai platit o data fara sa incaseze nimic ! Eu nu stapanesc legea contabilitatii ,dar chiar daca ar exista text de lege sa promoveze acest non sens ,trebuie sa fie altul sa-l anuleze sau sa-i limiteze efectele .Pai de ex ,daca X recupereaza ceva la masa credala ,normal ca X n-are nicio problema sa plateasca TVA ,dar daca nu incaseaza nimic de unde ma-sa sa plateasca ????? Va multumesc mult pentru raspunsul dvs .
Contabilul dumneavoastra este intr-o eroare. Pe scurt. Statul si-a luat banul din tva dela firma Y. Dumneavoastra nu mai datorati tva. De ce ar mai invoca statul inca odata tva-ul, atata timp cat regula exigibilitatii/deductibilitatii tva a fost respectata ?

Alte discuții în legătură

Impozitare ca venit a facturi de marfa ramase la masa credala Florin111 Florin111 Buna ziua , Firma X s-a inscris la masa credala a societatii Y in anul 2009  cu facturi de marfa totalizand 94 378,18 lei +TVA .In 2016 s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)
Creanta unei firme preluata de o noua firma robertdrilea robertdrilea Buna ziua, Ma lovesc de urmatoarea situatie: Firma X Srl are o datorie ramasa din 2010. Momentan am aflat ca aceasta firma se afla in procedura de faliment ... (vezi toată discuția)
Avansuri primite -tva iuliannaaa iuliannaaa Firma X a primit un avans in luna ianuarie 2018 pentru realizarea unui contract de productie .Avansul a fost de 61380 lei.Contractul stipuleaza valoareA ... (vezi toată discuția)