avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozitare ca venit a facturi de marfa ramase la masa ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozitare ca venit a facturi de marfa ramase la masa credala

Buna ziua ,

Firma X s-a inscris la masa credala a societatii Y in anul 2009  cu facturi de marfa totalizand 94 378,18 lei +TVA .In 2016 s-a pronuntat falimentul societatii Y care a fost radiata din registrul comertului . In 2009 societatea X ,datorita intrarii in insolventa a Y si-a inregistrat factuile ca si pierdere ,iar in anul 2014 cand a devenit platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor tot mai avea de recuperat pierderi de aproximativ 65 000 de lei . Acum cand a descoperit radierea societatii Y din registrul comertului pentru a recupera TVA-ul ,contabila a inregistrat facturile ca venit ,urmand sa plateasca societatea X 3% pe venitul microintreprinderilor ,ceea ce mie mi se pare absurd fiindca de fapt acele facturi de marfa din 2009 ,de fapt au fost o pierdere totala societatea X neincasand nimic la masa credala .Or mie mi s-ar parea logic si firesc ca sa se inregistreze ca si venit strict ceea ce s-a recuperat de la masa credala  , de ex : daca se recupera 10 000 + tva societatea X ar trebui sa plateasca 3% la 10 000 ,daca nu a incasat nimic de la masa credala atunci ar trebui sa plateasca 0 x 3% = zero .Sunt niste legi care au in vedere aceasta situatie  cred,doar ca eu nu le stapanesc .La 2009 ,societatea X a constituit provizion pe facturile neincasate si care ulterior au fost aduse la masa credala la intrarea in insolventa a societatii Y . Intrebarile sunt :

1.Cum este corect a se proceda ?

2.In cazul in care am dreptate cum se face inregistrarea contabila a facturilor de la masa credala astfel incat sa nu mai fie venit si sa se poata recupera si TVA-ul .

Multumesc foarte mult ,Astept un raspuns cat se poate de curand azi fiind in 25.07.2018 si trebuie sa fac plata la trimestru .
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iulie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Florin111 , utilizator 18:08, 28 Iulie 2018
Daca s-a constituit provizion in 2009 si cheltuiala cu provizionul a fost sau nu deductibila( total sau partial),la scoaterea debitorilor din evidenta se anuleaza provizionul constituit printr-un venit, impozabil sau neimpozabil , in functie de cum a fost cheltuiala in momentul constituirii provizionului.
Va multumesc , eu nu sunt contabil , s-a constituit provizion pe toata suma + tva , de la masa credala s-au recuperat 0 lei ,contabila mi-a spus ca atunci ,constituindu-se provizion nu s-a platit impozit pe profit,ca atare acum se plateste impozit pe venit la toata suma .Acum ,daca exista vreo prevedere legala care sa aibe in vedere aceasta situatie pur si simplu absurda ,de a plati impozit pe o pierdere m-ar ajuta .Poate exista ceva prevederi legate de radierea firmei careia i s-a pronuntat falimentul ,doar ca eu nu stapanesc materia .Daca aveti cunostinta de vreuna v-as ruga sa mi-o indicati,va multumesc mult !
Din pacate, daca cheltuiala cu provizionul a fost 100% deductibila, acum venitul este integral impozabil.Daca ch cu provizionul ar fi fost doar 30% deductibila , la anulare venitul ar fi fost impozabil tot 30% , restul de 70% venit neimpozabil.Verificati , poate a fost doar 30%.
Ok , va multumesc foarte mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment firma client claudiu0188 claudiu0188 Buna ziua, In cazul in care s-a facturat la o firma iar acea firma intre timp a intrat in faliment si nu a platit factura, se pot recupera cumva banii ? Sau ... (vezi toată discuția)
Deductibilitatea fiscala a creantei neinscrise in tabelul creditorilor xm xm Este deductibila fiscal creanta detinuta impotriva debitorului in situatia in care creditorul nu a reusit sa se inscrie la masa credala? nefiind notificat in ... (vezi toată discuția)
Note contabile sentinta judecatoreasca adydeni adydeni Buna ziua, Am urmatoarea problema: In anul 2005 s-a platit marfa conform facturilor emise de furnizor, dar nu s-a receptionat intraga marfa. Am dat in ... (vezi toată discuția)