avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie de invaliditate - vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie de invaliditate - vechime in munca

As dori sa stiu cati ani de pensie de invaliditate gradul II si III echivaleaza cu un an de munca (luat ca vechime in munca). Sora mea, nascuta in martie 1958 are 17 ani de munca, iar din 1996 pana in 2010 a fost in pensie de invaliditate gr. II, si din 2010 - 2011 gr. III. Conform legii pensiilor, ar trebui sa iasa la pensie in martie 2019, la 61 ani, dar nu stiu daca va avea stagiile de cotizare.
Cel mai recent răspuns: nimbrescu , utilizator 15:48, 16 August 2011
Perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate nu constituie vechime in munca ... ci perioada de stagiu de cotizare care se ia in considerare la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.
1. Pentru o femeie nascuta in martie 1958 varsta standard de pensionare este de 61 de ani, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Pentru a se pensiona pentru limita de varsta trebuie sa aiba varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare.
3. Conform datelor prezentate de dvs., la data cand va indeplini varsta standard de pensionare (martie 2019 = la 61 de ani) pensia de invaliditate se transforma din oficiu in pensie pentru limita de varsta.
4. Anii de pensie de invaliditate se adauga, atunci, la stagiul de cotizare.

Va multumesc.
Cu respect,
nimbrescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de contributie la fond de pensie. oltenici oltenici Am si eu o intrebare. Daca perioada de pensionar pe caz de boala se ia in considerare la calculul perioadei de pensionare? Care este fractiunea de timp ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi anticipat partial la pensie? rbigiu rbigiu Buna ziua! Parintii mei sunt ambii in somaj si au situatii destul de grele si am vrea sa stim cand se pot pensiona anticipat partial. Mama s-a nascut pe 15 ... (vezi toată discuția)
Legea 380 GABRIELA2014 GABRIELA2014 Buna seara, Am 7 ani si 11 luni grupa I. Va rog sa-mi spuneti cu cat se reduce varsta standard de pensionare. Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)