avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dilema
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dilema

In urma unei relatii a rezultat un minor care acum are 12 ani. Mama m-a dat in judecata dupa nastere si am recunoscut copilul. O buna perioada de timp nu am stiut nimic despre minor deoarecenu mi sa permis acest lucru iar in urma cu 5 ani mama a scos minorul din tara cu un pasaport obtinut in baza certificatului de nastere pe care in dreptul tatalui figureaza o linie. Minorul se afla in vacanta la mine si nu mai doreste sa paraseasca tara dorind sa ramana la mine. Mentionez ca se incearca scoaterea unui nou pasaport in baza aceluias certificat de nastere deci fara acordul meu. Ce pot face ca minorul sa ramana in tara? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: barboza2 , utilizator 20:12, 16 August 2011
Deci, sa ma luminez...
In urma obtinerii unei hotarari de stabilire a paternitatii minorului, mama trebuia sa mearga la Serviciul de Stare Civila cu acea hotarare si sa i se elibereze un certificat de nastere in care figurati ca tata al acestuia.
Sa inteleg ca desi exista aceasta hotarare definitiva si irevocabila , minorul are acelasi certificat de nastere in care nu figurati ca tata si folosindu-se de acesta a iesit cu copilul din tara ?
Sesizati Protectia Copilului pentru a verifica modul in care s-a obtinut un pasaport prin inducerea in eroare a autoritatilor care au emis acest act, fara sa li se aduca la cunostinta existenta hotararii de recunoastere. Dar trebuie sa stiti ca este vorba de infractiune si mama s-ar putea alege cu dosar penal.Ar trebui sa mergeti la starea civila si sa solicitati aplicarea pe certificatul de nastere a mentiunii din hotararea de recunaoastere.
Ideea este ca nici nu as dori sa-i fac rau (dosar poenal). Certificatul a fost eliberat inainte ca ea sa ma dea in judecata si da ulterior nu a mers sa modifice acel certificat in baza hotararii definitive. Problema este un pic mai complexa si anume : dupa ce a adus minorul in tara si mi la incredintat pe perioada vacantei a facut demersurile pentru obtinerea unui nou pasaport cel vechi fiind expirat. Pentru ridicare si insotirea minorului in strainetate a facut o procura notariala pe numele sotiei mele actuale. Pasaportul nu a fost inca ridicat si as dori (mai exact minorul ar dori) sa ramana in Romania din mai multe motive personale.
Este necesar sa solicitati inscrierea mentiunii privind filiatia , pentru a putea fi eliberat minorului un alt certficat de nastere in care figurati ca tata.
Art. 49
Inscrierea mentiunii de stabilire a filiatiei pe actul de nastere si, dupa caz, de casatorie si de deces se face din oficiu sau la cererea celui interesat, pe baza actului de recunoastere intocmit potrivit legii sau a hotararii judecatoresti definitive si irevocabile.
In situatia in care, ulterior, prin hotarare definitiva si irevocabila s-a incuviintat purtarea numelui de familie al parintelui fata de care s-a stabilit filiatia, mentiunea se inscrie si pe actele de nastere ale copiilor minori, iar in cazul copiilor majori, numai la cererea acestora.

Din momentul in care in certificat veti figura la rubrica tata, minorul nu va mai putea iesi din tara decat cu declaratia notariala data de dvs.
Va putea insa iesi insa din tara , fara acordul dvs. daca mama va obtine o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de incredintare a acestuia.
Aceeasi varianta o aveti si dvs., respectiv dupa eliberarea certificatului de nastere in care figurati ca tata, puteti promova o actiune de incredintare minor, minorul fiind si el ascultat in cadrul acestei actiuni cu privire la optiunea sa privind incredintarea.


Va multumesc pentru raspuns. Voi incerca sa fac ceea ce este mai bine pentru minor( sau mai binezis ceea ce cred eu ca este mai bine ) si voi sesiza intai serviciul pasapoarte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezentare la divort g_abryela g_abryela Buna ziua.Am si eu cateva intrebari.Cererea de divort s-a depus de comun acord, avem termenul pe 19 ianuarie si tocmai m-a anuntat ca atunci nu se afla in ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate plrflrn plrflrn O femeie si un barbat sunt casatoriti. Decid sa divorteze, Fiecare incearca sa-si refaca viata. Femeia ramane insarcinata inainte ca decizia de divort sa ... (vezi toată discuția)
Ajutor! iesire din tara minor. av.T.M. av.T.M. Buna ziua. Am nevoie de niste sfaturi in urmatoarea problema. Traiesc in fapt cu un barbat si avem impreuna un copil minor de 10 ani. Copilul a fost recunoscut ... (vezi toată discuția)