avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vizitarea copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vizitarea copilului

Bună seara
Vă rog să mă sfătuiţi ce pot să fac, dacă fetiţa mea de 10 ani nu vrea să meargă la tatăl său. În sentinţa de divorţ s-a stabilit că o poate lua la fiecare al doilea sfârşit de săptămână şi jumătate din vacanţe. Dar acum au trecut două luni din vacanţă şi până acum n-a vrut s-o ia. Acum fostul soţ a aflat că de mâine sunt în concediu şi a venit după ea. N-am lăsat-o pentru că nici fetiţa nu a vrut să meargă şi acum mă ameninţă cu poliţia. Trebuie să oblig fetiţa să meargă cu tatăl său contra voinţei sale? Mai ales că acum pot să fiu cu ea mai mult, fiind în concediu.
Cel mai recent răspuns: juliaeva , utilizator 20:53, 16 August 2011
In privinta programului de vizita, cam asta se intampla cand el nu este unul strict delimitat pe perioade- "jumatate din vacante inseamna jumatate oricand in vacanta ...pana se face o jumatate",aceasta varianta aleatorie dand tatalui posibilitate sa ia azi copilul 3 zile, apoi 5 alta data si tot asa pana se implineste jumatatea sau sa-l ia in ce perioada a vacantei doreste, deci pe acest aspect ar trebui promovata o actiune de modificare program vizita minor.
In privinta vointei minorei de a merge cu tatal, din punctul meu de vedere, un minor nu trebuie sa fie obligat peste vointa lui sa mearga cu tatal sau daca nu doreste, iar in aceasta situatie mama, adica dvs. nu puteti fi acuzata de savarsirea infractiunii prev de art. 307 al. 2 c.pen.-nerespectarea masurilor privind incredintarea, aspect care se poate proba cu martori in situatia unei plangeri promovate de catre tata.
Ca sa va afecti o idee asupra textului privind aceasta infractiune, vi-l redau mai jos:

Art. 307
Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului
- Retinerea de catre un parinte a copilului sau minor, fara consimtamantul celuilalt parinte sau al persoanei careia i-a fost incredintat minorul potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
- Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta persoanei careia i s-a incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca, spre crestere si educare, de a impiedica in mod repetat pe oricare dintre parinti sa aiba legaturi personale cu minorul, in conditiile stabilite de parti sau de catre organul competent.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.




Ultima modificare: Marți, 16 August 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Vă mulţumesc pentru răspuns!
O seară plăcută în continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizita mmary mmary buna ziua, ce pot sa fac in cazul in care tatal nu respecta programul de vizita tine copilul mai mult la el si o ia fara sa-mi spuna? (vezi toată discuția)
Drept penal. Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Am fost urmarita penal intr-un dosar in care am fost acuzata de incalcarea art. 371 alin 2. In urma cercetarilor facute ... (vezi toată discuția)
Incalcare hotarire judecatoreasca prepelita mariana prepelita mariana fostul sot a dus copilul la mama lui la tara cu acordul meu si acum nu mai vrea sa mi-l aduca am hotarire definitiva si irev pt minor ce trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)