avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CE ARTICOLE PENTRU DESFACEREEA CIM DAU SANSA ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CE ARTICOLE PENTRU DESFACEREEA CIM DAU SANSA ANGAJATULUI LA INDEMNIZATIE DE SOMAJ?

Buna ziua!
Spuneti-mi si mie va rog care sunt articolele de desfiintare a unui CIM (singurele articole valabile) in urma carora un angajat poate depune (si obtine totodata) dosarul pentru a primi indemnizatie de somaj??!
Mi s-a spus ca ... cu art. 61 lit. d fiind vina angajatului nu are dreptul la somaj, este adevarat?
Multumesc mult celor care sunt interesati de acest mesaj!
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2011
mihai_staicovici, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:57, 17 August 2011
Este adevarat. Este un motiv imputabil salariatului.
Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Ok. Acest lucru l-am inteles (art 61, lit d = NU INDEMNIZATIEI DE SOMAJ).
Insa angajatorul m-a chemat zilele acestea sa semnez niste hartii "care ma dau in somaj" . Mai concret, eu vreau sa stiu ce art. trebuie sa scrie acolo la desfacerea CIM ca sa fiu sigur ca trebuie sa semnez si nu "ma pacaleste" zicand ca ma ajuta sa iau somaj si totusi acolo este un art. care nu imi va da deloc sansa la acel somaj.
Mai exact ce art. trebuie sa urmaresc pentru a putea semna linistit.
Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din legea nr.76/2002, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), d), 3), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. 3 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
...

Aceste temeiuri de drept va da posibilitatea de a beneficia de somaj.

Multumesc mult pentru raspuns, mai complet de atat nu se putea.
O ultima intrebare: Daca eu am CIM pe perioada nedeterminata, ce articole mai raman valabile?
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), d), e), g), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. 3 din Legea nr. 53/2003.

p.s.
in mesajul anterior in loc de art.94 trebuia scris art.95...scuze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art .55 ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.As avea si eu o intrebare.Daca unei persoane i se desface contractul de munca in baza art. 55,b poate beneficia de indemniztia de somaj? (vezi toată discuția)
Demisie MARIANASAVA MARIANASAVA BUNA ZIUA.Am o intrebare daca plec de la locul de munca prin demisie cu respectarea preavizului de 20 de zile calendaristice am dreptul la somaj dupa aceea ? (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj misu183 misu183 Buna ziua! Vreau sa stiu daca: a) prin demisie se pierde dreptul la somaj b) cu ce litere se poate desface contractul de munca din initiativa angajatorului ... (vezi toată discuția)