avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... contract de donatie. amenda taxe si impozite
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

contract de donatie. amenda taxe si impozite

Buna,
va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. In 2000 bunicii mei mi-au facut un act de donatie pe apartamentul lor cu drept de uzufruct. Pe vremea respectiva aveam vreo 19 ani nu stiam eu ce si cum si bunicul meu veteran de razboi mi-a spus ca nu trebuiesc platite alte impozite si taxerespectiv sa trecem pe rol apartamentul pentru ca a intrebat si poate ramane pe numele lui.
Acum 2 ani a murit si ne-am dus la circa financiara unde cei de acolo ne-au spus dupa ce le-am aratat actul ca trebuie platit pe numele bunicii impozitul.
Ieri am fost la impozite si taxze si desi 2 ani de zile am paltit la timp in numele bunicii, in baza actului pe care l-ama aratat fara sa-mi ceara mai multe detalii si pentru ca am o locuinta a mea, mi-am facut o amenda de 1350 ron pentru neplata si intarzieri pe ultimii 5 ani.
Imi puteti spune daca e legal ce s-a intamplat? eu sunt cea care trebuia sa plateasca din 2000 de cand s-a facut donatia si pana acum? atrunci de ce mi-au luat in ultimii 2 ani banii pe numele bunicii desi eu le-am aratat actul de donatie dar ei au zis ca intru in posesie abia dupa moartea ambilor bunici.
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: LEX PROFESIONAL CONSULTING , Consilier juridic 13:54, 21 August 2011
De la data actului de donatie, dvs. ati obtinut nuda proprietate (dreptul de dispozitie) asupra apartamentului, bunicii pastrandu-si doar dreptul de uzufruct (posesia si folosinta). Iar Codul civil spune despre uzufruct ca este dreptul cuiva (al bunicilor) de a se bucura de lucrurile ce sunt proprietatea altuia (a dvs.) Iar Codul fiscal spune ca proprietarul plateste impozitul. Adica, dvs.
Pe de alta parte, este adevarat ca pot sa existe si pareri contrare, unele primarii aplicand altfel legea, si primind in continuare impozitul de la cei care poseda (uzufructuar) .
Insa, se pare ca cei care v-au amendat au fost de acord cu prima teza si v-au luat banii pe 5 ani in urma (termenul de prescriptie al obligatiilor fiscale)
De fapt ce ati primit amenda ori o decizie de impunere pentru ca difera modul de interpretare fiscala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face ca sa nu pierd casa? cristina09_aaa cristina09_aaa acum 8 ani am cumparat o donatie mai precis un apartament cu 2 camere cu uzufruct viager.In actul de donatie ,donatoarea specifica urmatoarele: am dobandit ... (vezi toată discuția)
Impozit aty aty casa in care stau parintii mei a fost a bunicului intre ei existind un contract de vinzare cumparare cu clauza de uzufruct tata intrind in posesia ei dupa ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare cu uzufruct se poate desfiinta in ce conditii?? claudiughebauer claudiughebauer Mai mult de atat exista o vanzare-cumparare cu uzufruct pt cei 2 sotii ,pe apartament dinainte de moartea tatalui,v-c care sa facut de cei doi soti nepoatei ... (vezi toată discuția)