avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

As avea si eu o nelamurire in legatura cu o decizie finala de succesiune. In urma procesului de succesiune dupa moartea mamei noastre, apartamentul mamei a fost trecut pe numele surorii noastre( noi santem 3 frati) pe decizie fiind specificat ca reclamanta, adica sora mea este obligata sa ne plateasca noua sultele. As vrea sa stiu daca este un termen pana cand ea trebuie sa ne plateasca aceste sulte intru-cat ea ne-a zis ca sultele o sa le avem cand o sa vanda apartamentul. Pe decizie nu este specificat nimic ca noi trebuie sa asteptam vanzarea apartamentului. Apartamentul pe decizia finala trebuia sa fie pe numele meu si al surorii mele dar dupa cum a zis ea judecatoarea a gresit si la pus doar pe numele ei????!!!, sora mea stiind ca eu aveam intentia sa cumpar apartamentul intru-cat pe timpul vietii mamei mele eu acolo am facut investitii, care ea acum nu le recunoaste iar eu la proces nu am fosta intru-cat locuiesc in strainatate. Am spus ca vreau sa il cumpar eu dar ea nu ma poate astepta cu banii in schimb eu si cu fratele meu trebuie sa asteptam sultele pana cand vinde apartamentul. Este adevarat? Nu este obligata sa ne dea banii acum si dupa aceea ea poate sa faca ce vrea cu apartamentul? Cum putem sa facem sa avem banii cat mai curand? Apartamentul poate ea o sa il vanda peste 3 ani noi ce facem trebuie sa asteptam atat? Exista vreo lege prin care ne putem recupera banii? Multumesc anticipat . O zi buna
Cel mai recent răspuns: miki75 , utilizator 22:30, 23 August 2011
Termenul de prescriptie este 3 ani.
In putine cuvinte, daca in termen de trei ani de la data raminerii definitive si irevocabile a deciziei pronuntate, dvs. nu veti optine banii, puteti sa considerati ca ati daruit apartamentul surorii dvs.
Pentru a obtine banii, va trebui sa va va adresati unui executor judecatoresc. Regula generala presupune achitarea voluntara a obligatiei stabilite prin hotarirea judecatoreasca, in caz contrar se poate apela la forta coercitiva a statului - adica interventia unui executor judecatoresc.
Mult succes.
Deci eu daca vreau acum banii trebuie sa apelez la un executor judecatoresc? Cat m-ar costa asta? Dar e adevarat ca noi trebuie sa asteptam pana vinde apartamentul? Multumesc pentru lamuririle date.
Nu trebuie sa asteptati sa vanda ea apartamentul, puteti apela un executor judecatoresc care sa vanda la licitatie apartamentul.
Ultima modificare: Joi, 18 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Pentru a sti costurile exacte, mergeti la un executor judecatoresc, prezentati decizia si avind in vedere sumele pe care le aveti de recuperat, se va stabili si onorariu de executare.
Exista costuri initiale pentru formarea dosarului cuprinse intre 100 si 150 lei si costuri pentru executarea efectiva- acestea din urma difera de la caz la caz.In situatia in care executorul trebuie sa vinda bubul (apartamentul), costurile sunt mai mari.
Trebuie sa stiti insa ca toate aceste costuri sunt avansate de dvs. si apoi recuperate de la debitorul obligatiei, deci toate cheltuielile pe care dvs. le veti face vor fi recuperate.
Mult succes.
va pot spune ca eu personal pentru a recupera o sulta de 20.000lei,am cheltuit doar 500lei,pe care iam recuperat la pimirea banilor,in cazul in care se ajunge pana la scoaterea la licitatie a apartamentului sumele cred ca vor fi mai mari,dar le veti recupera,toate cheltuielile avansate fiind oprite din partea ce i se cuvine surorii care nu va plateste sultele. nu trebuie sa astepteti deloc,sa vanda ea apartamentul,dupa 3 ani de la succesiuni veti pierde toate drepturile,nu veti mai obtine nimic,si se pare ca ea asta urmareste,plimbanduva cu vorbe. bafta

Alte discuții în legătură

Succesiune miki75 miki75 Buna ziua. As avea si eu o nelamurire daca ma puteti ajuta...eu locuiesc in strainatate, iar din luna lui noiembrie sora mea a depus la executorul judecatoresc ... (vezi toată discuția)
Proprietate de impartit intre 4 surori! Roxana Ana Roxana Ana Buna ziua! In urma decesului mamei mele,acum 2 ani,am mostenit casa parinteasca(tatal fiind decedat) impreuna cu celelalte 3 surori in cota egala,de 25 ... (vezi toată discuția)
Executare silita izabella15 izabella15 Buna ziua, am castigat apartamentamentul parintilor decedati, in instanta in urma unei hotarari judecatoresti in care specifica sa platesc surorii mele o sulta ... (vezi toată discuția)