Sunt angajata la o firma romaneasca si sunt tirmisa in detasare in Franta. Un client care a fost in birou la mine a facut o reclamatie mincinoasa. Firma dorste sa ma penalizeze si eu nu sunt de acord cu asta. Daca in cele din urma primesc penalizare doresc sa imi depun demisia, sa mai stau iin Franta cele 15 zile de preaviz si sa plec in Romania.
Intrebarea mea este daca este legal ceea ce vreau sa fac(faptul ca sunt in alta tara schimba cu ceva problema demisiei )?
De unde stiti dvs., de acolo din Franta, ca "vi se pregateste ceva"?
Eu cred ca angajatorul care v-a detasat acolo nu v-a detasat degeaba, ci pentru ca sunteti un salariat bine pregatit, loial firmei si nu asculta la "barfe" sau nu ia o hotarare pana nu cerceteaza daca cele spuse sunt adevarate.
Discutati intai cu angajatorul dvs. si apoi luati hatararea, nu va pripiti!
Puteti sa demisionati si din Franta dar credeti ca angajatorul va fi de acord cu perioada de preaviz (pe care vreti s-o petreceti acolo)? Fiti atenta sa nu o petreceti pe banii dvs.!
Niste colegi din firma care au responsabilitati mai mari ca mine au primit e-mailurile pe care firma le-a avut cu reclamantul si stiind ca nu sunt informata despre acest lucru mi le-au trimis.
Eu nu am stiut nimic despre aceste discutii decat cand am vazut e-mailurile. Am sunat la cei care se ocupa de reclamatie si au zis ca or sa ma anunte si pe mine atunci cand o sa fie luata o decizie, lucru care nu mi se pare corect (sa fie luata o decizie, poate imoptriva mea, si eu sa aflu doar la final).
Ce ma sfatuiti sa fac ?
Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.
Cercetarea abaterii disciplinare constituie prima fază a acţiunii disciplinare şi are scopul de asigura atât dreptul la apărare al salariatului cât şi de a furniza angajatorului date şi informaţii care să conducă la o evaluare obiectivă a situaţiei. Excepţia de la această regulă o constituie avertismentul scris pentru care nu este obligatorie cercetarea. Măsura sancţiunii disciplinare dispusă înaintea efectuării cercetării disciplinare prealabile, este lovită de nulitate absolută.
Avertismentul scris, reprezintă comunicarea făcută în scris salariatului prin care acestuia i se atrage atenţia asupra faptei săvârşite şi i se pune în vedere că, în cazul săvârşirii altei abateri, va fi sancţionat disciplinar mai grav. Se recomandă ca anterior aplicării acestei sancţiuni între conducătorul unităţii şi autorul abaterii să se poarte o discuţie atât pentru a preîntâmpina aplicarea unei sancţiuni necorespunzătoare, cât şi pentru a avea o privire de ansamblu asupra disciplinei în munca la nivelul unităţii. Emiterea unui avertisment pentru o abatere de o gravitate redusă poate preveni săvârşirea altor abateri, dar poate constitui o dovadă a nerespectării disciplinei muncii în cazul aplicării unor sancţiuni mai severe.
Oricare dintre sancţiunile enumerate de Codul muncii pot fi contestate la instanţele de judecată competente în a căror circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa. Organul de jurisdicţie a muncii competent să judece este tribunalul. Contestaţia este scutită de taxa de timbru şi de timbru judiciar.
Contestatia se formuleaza în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară.
Plangere
alexandru1000
Buna ziua! Sunt angajat la o firma de paza de 1 an si jumatate,am lipsit intr~o zi de la munca deoarece sa schimbat planificarea si nu am stiut.Pentru acea zi ... (vezi toată discuția)