avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinere din salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinere din salar

Buna ziua.Am o intrebare:am fost demis de la o firma pe motiv de restructurare personal(desfiintare post).Acum dupa o saptamina de preaviz am primit o decizie de penalizare cu 10% din salar pentru rezultate slabe in vinzari,doar atit se spune in respectiva decizie,fara a se face referire la vreun articol,punct sau subpunct din CM,CIM sau CCM.Nu este stipulat nicaieri in contractul de munca sau in vreun act aditional vreun target sau o valoare minima pe care ar trebui sa o realizez lunar.Va rog sa-mi spune-ti daca este legala aceasta penalizare si ce as putea sa fac in acest caz.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 21:25, 13 Iulie 2009
Aceea decizie de penalizare ati primit-o dupa efectuarea cercetarii disciplinare?
Daca nu s-a efectuat cercetarea disciplinara aceea decizie este ilegala si poate sa fie contestata la instanta de judecata in tremen de 30 de zile de la comunicare. Fiind vorba de un litigiu de munca , competenta apartine Tribunalului, iar actiunea este scutita de taxa de timbru si timbru judiciar.
a fost o decizie care mi-a fost trimisa prin posta pt. ca sediul oficial al firmei este in alta localitate fata de punctul de lucru la care lucrez,iar cercetare disciplinara ???X-( cine si in ce conditii se efectueaza???????
Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia avertismentului, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile. Prin urmare, decizia de sanctionare este lovita de nulitate daca nu au fost respectate prevederile legale referitoare la cercetarea disciplinara.
In acest caz, in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei puteti formula contestatie la Tribunalul Judetean in a carui raza teritoriala aveti domiciliul.
~ Conținut șters la cerere ~
Completez cu dispozitiile Contractului colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2011referitoare la cercetarea disciplinara :
Art.75. (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare si propunerea sanctiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un reprezentant al organizatiei sindicale al carui membru este salariatul cercetat.

(3) Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.

(4) În cadrul cercetarii se vor stabili faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite, precum si orice date concludente dupa care sa se poata stabili existenta sau inexistenta vinovatiei. Ascultarea si verificarea apararilor salariatului cercetat sunt obligatorii.

(5) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (4) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

(6) Activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea urmatoarelor aspecte:

a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;

b) gradul de vinovatie a salariatului;

c) consecintele abaterii disciplinare;

d) comportarea generala in serviciu a salariatului;

e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

(7) Salariatul are dreptul sa cunoasca toate actele si faptele cercetarii si sa solicite in aparare probele pe care le considera necesare.

(8) Comisia de disciplina propune aplicarea sau neaplicarea unei sanctiuni disciplinare dupa finalizarea cercetarii.

(9) Lucrarile comisiei de disciplina se consemneaza intr-un registru de procese verbale.

(10) La stabilirea sanctiunii se va tine seama de cauzele si gravitatea faptei, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, gradul de vinovatie al salariatului, eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

(11) În baza propunerii comisiei de disciplina angajatorul va emite decizia de sanctionare.

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara deathkiss deathkiss Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la convocarea disciplinara. Care este termenul minim al unei convocari disciplinare?Este cumva 5 zile lucratoare ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara ContSters133104 ContSters133104 In data de 07 oct 2010 ora 12.00 am semnat de primire convocare la cercetare disciplinara (am primit un plic prin curier rapid) pentru absente nemotivate. ... (vezi toată discuția)